BiH

Bosna i Hercegovina dobija novi grad

Nacrtom zakona o gradu Derventa, o kojem se danas vodi rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske, definiše se da ta opština dobija status grada, rekla je ministar uprave i lokalne samouprave ovog entiteta Senka Jujić.

Derventa, BiH - Nezavisne.com

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Jujićeva je podsjetila da je opština Derventa 2019. godine na osnovu odluke Skupštine opštine pokrenula postupak za dodjelu statusa grada dostavljanjem ove odluke Vladi Republike Srpske.

Ona je dodala da je, uz ovu odluku Skupštine opštine, dostavljen i elaborat o opravdanosti zahtjeva za sticanje statusa grada, koji sadrži cjeline – osnove za taj status, istorijske pretpostavke, geografski položaj, prirodne resurse, demografski, društveni i ekonomski razvoj, zaposlenost i poslovanje privrede u 2018. godini, regionalne integracije i budžet.

Prema njenim riječima, Derventa je razvijena opština koja ima društveni, ekonomski, fiskalni i upravni potencijal, sposobnost izgradnje, razvoja i održavanja infrastrukture.

Ona je podsjetila da je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da se grad zakonom može uspostaviti na urbanom području koje čini jedinstvenu geografsku, socijalnu, ekonomsku, istorijsku i teritorijalnu cjelinu sa odovarajućim nivoom razvoja, prenosi “N1“.

Jujićeva je rekla da ovaj zakon propisuje ispunjavanje uslova za dobijanje statusa grada da ima više od 50.000 stanovnika i u posljednje tri godine na osnovu odluke o utvrđivanju stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave ima status razvijene opštine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh