BiH

U RS-u 98 novozaraženih koronavirusom, pogoršano stanje u posljednja dva dana

U posljednja 24 sata je u Republici Srpskoj potvrđeno 98 novozaraženih koronavirusom, a analiziran je 641 uzorak. U prethodnom danu je i jedna osoba koja je bila pozitivna na ovaj virus preminula.

Koronavirus - Ilsutracija

Najviše novozaraženih je iz Banje Luke (38), Laktaša (10) i Zvornika (8), dok je iz ostalih općina po pet i manje novih zaraženih.

Prema mjestu stanovanja, 38 osoba je iz Banje Luke, 10 iz Laktaša, osam iz Zvornika, pet iz Bosanske Gradiške, četiri iz Čelinca i Bijeljine, tri iz Dervente i Foče, dvije iz Kozarske Dubice, Kotor Varoši, Lopara i Teslića i po jedna iz Bosanskog Broda, Doboja, Istočne Ilidže, Kneževe, Kostajnice, Milića, Pala, Prijedora, Sokoca, Srpca, Stanara, Trebinja, Šipova i Nevesinja.

Epidemiolog Jela Aćimović je izvijestila o epidemiološkoj situaciji u ovom bh. entitetu. Kazala je da je do sada ukupno potvrđeno 8.609 slučajeva koronavirusa, 285 osoba je preminulo, a 64 posto svih zaraženih se oporavilo.

Ukupno se od početka epidemije oporavilo 5.491 osoba, u prethodnom danu 50 osoba.

Aćimović kaže da je RS i dalje u visokom nivou transmisije, kao i to da ima visok broj hospitaliziranih (177).

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković je rekao da je došlo do pogoršanje situacije u posljednja dva dana, ali da je sve to u skladu sa ponašanjem pojedinaca.

“Stabilno je stanje, ali nismo zadovoljni brojkama s obzirom na ponašanje pojedinaca i dalje ćemo imati ovakvu situaciju. Tri su najčešća razloga širenja zaraze – privatne zabave bez ikakve kontrole, importovani slučajevi i širenje zaraze u privrednim subjektima zbog nepoštivanja mjera”, kazao je Zeljković.

Poručio je da je odgovornost na svima i apelovao na pridržavanje mjera


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh