BiH

WHO u posjeti BiH: Pandemija još dugo neće biti okončana

Delegacija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u sastavu dr. Victor Olsavszky, šef ureda WHO za BiH, dr. Fabio Scano, specijalni savjetnik Direktora Europskog regiona WHO, dr. Ardita Tahirukaj, ekspert iz oblasti pružanja esencijalnih zdravstvenih usluga (Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije za Europu) i Martha Scherzer, ekspertica za krizno komuniciranje, posjetila je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

WHO, posjeta BiH - Ministarstvo civilnih poslova BiH

Razgovor je obuhvatio nekoliko tačaka među kojima je najvažnija bila COVID-19.

Dr. Scano je istakao da je bitno kroz pandemiju zajedno prolaziti te da neće još dugo biti okončana. Ova činjenica implicira i promjenu pristupa što znači da se sva raspoloživa iskustva trebaju uzeti u obzir, prilagoditi i primijeniti.

Druga tema je bilo pristupanje BiH Gavi Alijansi za nabavku vakcina za žitelje BiH. Dr. Osavszky je naglasio kako je veoma važno za Bosnu i Hercegovinu da uđe u pripremne aktivnosti za nabavku vakcine. Ujedno, istaknuta je značajna uloga Ministarstva civilnih posla u objedinjavanju svih potreba koje izražavaju entiteti i Distrikt Brčko te prezentiranje tih potrebna kroz jedan zajednički dokument.

Ponovljen je i naglašen stav da testiranje treba biti pojačano, da treba obuhvatiti mnogo veći broj stanovnika kao i da nadležne službe moraju biti ispred virusa. Nadležne institucije moraju naći mehanizam da predvide što će biti i kakvo će kretanje virusa biti kako bi se mogli kreirati različiti scenariji za borbu protiv virusa.

Kao primjer dobre prakse, a koja još uvijek nedostaje BiH, navedeno je „praćenje kontakata“ koje se u BiH uglavnom temelji na jednom kontaktu s kojim je zaražena osoba bila dok je u drugim državama riječ o praćenju pet do petnaest kontakata.

Na kraju posjete dr. Olsavszky je dao podršku sudjelovanju BiH na 70. virtualnoj sjednici Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije koja će biti održana 14.septembra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh