BiH

Kontroliše li iko sadržaj: Ženi progorjele pantalone od dezinfekcijskog sredstva na ulazu u tržni centar

Obavezna dezinfekcija ruku na ulazu u tržne centre, prodavnice, općenito zatvorene prostore, je mjera koja je na snazi od početka pandemije u našoj zemlji.

Dezinfekciono sredstvo - Stvarukusa.rs

Kako vrijeme odmiče građani se pitaju koji je sastav dezinfekcionih sredstava koja moraju koristiti pri ulasku u zatvoreni prostor. Kakav je njihov kvalitet, šta se miješa u takva sredstva, da li to iko kontroliše?

Naime, redakciji “Faktora” se obratila zabrinuta žena koja je po dolasku kući primijetila da su joj pantalone izgorene na mjestu gdje je kanulo dezinfekciono sredstvo nakon što ga je koristila za ruke.

Vidljiva oštećenja na hlačama

– Bila sam u jednom od tržnih centara u Sarajevu i miris dezinfekcionog sredstva je bio vrlo čudan, kao da je sama varikina. Kod upotrebe nekoliko kapi mi je kanulo na pantalone. Kada sam došla kući bila su vidljiva oštećenja na hlačama, ma progorene. Nije mi bilo dobro, jer kako je onda štetno za ruke, cjelokupan organizam? Tada sam se zapitala šta se miješa u takva sredstva, jer vjerovatno mnogi ne koriste originalna pakovanja. Nakon toga više nigdje ne koristim dezinfekciona sredstva koja se koriste na ulazima. Imam svoja, provjerena – ispričala nam je.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su nam kazali da je tokom inspekcijske kontrole zatvorenih prostora obavezna provjera postojanja sredstava za dezinfekciju.

– U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u BiH u nadzorima se kontroliše i deklaracija, kao lična karta proizvoda, gdje se utvrđuje da li je proizvod urednog roka trajanja i da li je njegova manipulacija u skladu sa preporukom proizvođača. U slučaju ako bi se zateklo dezinfekciono sredstvo bez deklaracije, a što do sada nije utvrđeno, poduzele bi se mjere zabrane upotrebe takvog proizvoda – pojašnjava nam Vildana Brdarić, stručni savjetnik za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh