BiH

Dok je školstvo u štrajku upozorenja – Mladi profesori napuštaju BiH!

U srednjim školama i na fakultetima u Bihaću je prekjučer održan jednosatni štrajk upozorenja. Kako je istaknuo profesor Samir Fajić iz Sindikata, razlozi za štrajk su kašnjenja u isplati plaća i naknada, putnih troškova, te pokušaj destrukcije obrazovanog sistema od Vlade USK-a.

No image - Haber.ba


Pasoš BiH (Foto: Arhiva)

Naime, Skupština Kantona je među usvojenim zahtjevima demonstranata prihvatila i da se škole depolitiziraju, ali ništa od toga nije provela. Redakciji Oslobođenja prijavljena su čak dva slučaja ispolitiziranosti školstva, zbog čega se mladi i stručni ljudi ne mogu ni prijaviti na konkurse.

Jedno mjesto, dva uposlena

– Prva stvar koja je bila nelogična je ta da je konkurs objavljen samo u Večernjem listu. Nije raspisan u skladu sa zakonom, nema datuma odluke o raspisivanju konkursa, nema potpisa predsjednika školskog odbora, zamjena pozicija u nabrajanju potrebnih dokumenata, rok za podnošenje prijave je samo 7 dana, resorno ministarstvo USK-a dalo je saglasnost za samo dvije pozicije i to defektolog i asistent u nastavi, dok je konkursom raspisano 9 pozicija, tražen je jedan izvršitelj za poziciju asistenta u nastavi, a zaposleno je dvoje, nisu iskazane potrebe škole za kadrom u nastupajućoj školskoj godini na vrijeme…, kazala nam je Iskra Abdihodžić, jedna od prijavljenih.

Kandidati koje je komisija intervjuisala, ni nakon tri mjeseca od razgovora i objave konkursa, nisu dobili rješenja o završetku konkursne procedure. Bez rješenja svima je uskraćeno pravo na žalbu. Dok se čekaju rješenja o završetku konkursne procedure, koja prema izjavi direktora škole Muhameda Piralića, još nije završena, pojedinci već rade na pomenutim pozicijama.

– Zahtjev za poništenje konkursa protokolisan je i upućen Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta, zahtjev za pristup informacijama je upućen ministarstvima pravde i obrazovanja, te JU Mješovita srednja škola Bihać. Ništa nije poduzeto u vezi s tim, jer u Ministarstvu obrazovanja nema inspektora za srednje obrazovanje, ispričala nam je Abdihodžić, profesorica engleskog jezika.

Ništa od uvida

Federalna uprava za inspekcijske poslove dobila je zahtjev za inspekcijski nadzor i poništenje konkursa, zatim je on proslijeđen i Ministarstvu USK-a. Nakon toga, Ministarstvo obrazovanja dalo je ovlasti inspektoru za visoko obrazovanje da postupi po zahtjevu. Obavljen je inspekcijski nadzor tokom kojeg direktor Piralić traženu dokumentaciju nije htio dati na uvid, uz izjavu da konkurs nije završen. Nakon datog roka od tri dana unutar kojeg je direktor trebao poslati traženu dokumentaciju, ovlašteni inspektor je dobio tek dio nje, uz zahtjev direktora za produženje roka.

– Očigledno je zašto! Da ta dokumentacija postoji, već bi bila predana inspektoru, ističe Iskra.

Drugi slučaj sumnjivog konkursa je bio i u OŠ Kulen-Vakuf, gdje je Azra Hadžihajdarević imala najviše bodova.

– Ali, su kod bodovanja intervjua svima dali 9, meni 2, jer da su mi dali 3 imala bih najviše bodova, kazala nam je Azra, koja je, inače, dobila najviše bodova za kruzer, gdje strani turisti itekako paze kome će dati na povjerenje čuvanje djece. I tako mladi profesori iz Bihaća odlaze, dok političke stranke u svom džepu drže sve škole i svako radno mjesto u njima.

(oslobodjenje.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh