BiH

Predsjedništvo BiH: Osnovni cilj BiH sprečavanje ulaska ilegalnih migranata

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo zaključak kojim zadužuje Vijeće ministara BiH da da saglasnost za ulazak državljana SAD-a, Rusije, Kine i Turske u BiH tokom trajanja pandemije

Predsjedništvo BiH, na današnjoj 15. redovnoj sjednici, primilo je k znanju informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za maj 2020. godine te je razmatralo aktuelnu situaciju u vezi s migrantskom krizom u BiH. Predsjedništvo je konstatovalo da su osnovni ciljevi BiH sprečavanje ulaska ilegalnih migranata na njenu teritoriju i smanjenje trenutnog broja onih koji borave na području BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjedništvo BiH je ponovo zatražilo od Vijeća ministara BiH da u što kraćem roku dostavi sveobuhvatan i detaljan plan radi rješavanja problema migrantske krize.

Također, Predsjedništvo BiH podržava aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH koje se odnose na saradnju s ministarstvima unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore u cilju formiranja zajedničkog tima za sprečavanje ilegalnih ulazaka migranata u BiH.

Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH da se pojačaju kadrovski i materijalni kapaciteti Granične policije BiH u svrhu zaštite granice BiH radi sprečavanja ilegalnih migracija.

Predsjedništvo BiH podržava aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH na harmonizaciji i koordinaciji aktivnosti sigurnosnih agencija i policijskih snaga u skladu s njihovim nadležnostima na planu zaštita granica BiH, očuvanju javnog reda i mira i zaštite lične i imovinske sigurnosti građana BiH.

Ističe se da Predsjedništvo BiH zahtijeva od Vijeća ministara BiH da se ubrzaju pripreme za zaključivanje sporazuma o readmisiji sa svim državama iz kojih dolaze migranti.

Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH i svih institucija u BiH nadležnih za pitanje migracija da se migranti izmjeste izvan naseljenih i urbanih sredina u za to posebno izgrađene objekte.

Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH da se iz budžetskih rezervi osigura pet miliona KM u svrhu jačanja kapaciteta za upravljanje migrantskom krizom u BiH.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo zaključak kojim zadužuje Vijeće ministara BiH da da saglasnost za ulazak državljana Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine i Republike Turske u BiH tokom trajanja pandemije.

Predsjedništvo BiH je danas usvojilo platformu za nastup delegacije BiH na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda za period 2020/2021, uključujući i generalnu debatu, čiji je početak planiran za 22. septembar 2020. godine. BiH na generalnoj debati 75. zasjedanja Generalne skupštine UN-a predstavljat će Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, tako što će njegovo snimljeno izlaganje biti emitovano u Generalnoj skupštini UN-a.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Islamskoj Republici Pakistan od 21. do 22. oktobra 2020. godine.

Predsjedništvo BiH je, između ostalog, odobrilo zaključivanje: ugovora o grantu između Centralne izborne komisije BiH i Vijeća Evrope “Predizborni program pomoći lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2020. godine”, te memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i Kabineta za investicije Predsjedništva Republike Turske o saradnji u promociji ulaganja.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici ratifikovalo: sporazum o finansiranju državnog programa aktivnosti za BiH za 2018. godinu između BiH, koju zastupa Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Evropske unije, koju zastupa Evropska komisija; sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Rumunije o međusobnoj zaštiti tajnih podataka, ugovor iz Marakeša (WIPO) za olakšanje pristupa objavljenim djelima slijepim, slabovidnim i osobama koje se iz drugog razloga ne mogu koristiti štampom, izmijenjenu konvenciju Evropske organizacije za satelitske komunikacije (EUTELSAT) i dodatni protokol šest o trgovini uslugama uz sporazum o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh