BiH

Korona pomogla BiH da uravnoteži trgovinsku razmjenu sa Hrvatskom

Pandemija koju je izazvao korona virus donijela je i promjene u vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine sa pojedinim zemljama, a jedan od pozitivnih razvoja je uravnoteženje trgovinskih odnosa sa Hrvatskom.

Korona kriza nam je pomogla da smanjimo trgovinski deficit sa sjevernim susjedom sa kojim smo u proteklim godinama redovno bili u “debelom” trgovinskom minusu.

To se dogodilo zahvaljujući padu uvoza iz ove zemlje od čak 27 posto za period januar-juli, dok je pad bh. izvoza u tu zemlji bio znatno manji, 7,7 posto. Usljed toga je stopa pokrivenosti uvoza izvozom dostigla dosad nezabilježeni nivo od 90,7 posto. U dosadašnjim trgovinskim tokovima ta stopa bila je znatno niža.

Ukupan bh.izvoz u Hrvatsku za sedam mjeseci ove godine bio je 789,5 miliona KM, a uvoz 870,1 miliona KM. Dok je Hrvatska nakon Njemačke prva bh. izvozna destinacija, u uvozu je pala na četvrto mjesto, iza Njemačke, Italije i Srbije.

Do uravnoteženja razmjene nije došlo u trgovini sa drugim važnim susjedom Srbijom, gdje je pad bh. izvoza, koji je iznosio 625,4 miliona KM, bio 16,8 posto, a pad uvoza (ukupno 1,05 milijrdi KM) nešto manje, 12,7 posto. Srbija kao četvrta destinacija za bh robe, i treća zemlja za BiH po uvozu, učvršćuje se tako kao sve značajniji trgovinski partner BiH.

Manji pad izvoza od uvoza BiH je imala i u razmjeni sa Njemačkom, koja je i dalje partner broj jedan, ali i sa Turskom i nekim drugim zemljama.

Zatvaranje ekonomija i otežani transport roba, ali i promjene u strukturi uvoza i izvoza koju je uzrokovala panedmija učinili su da trgovinska razmjena sa nekim geografski udaljenim zemljama doživi značajan pad.

I dok je sa zemljama EU i zemljama CEFTA-a, sa kojima Bosna i Hercegovina ostvaruje najveću razmjenu, pad izvoza bio na nivou od oko 15 posto, a uvoza od 12 do 18 posto, obim razmjene značajno se smanjio primjerice sa zemljama kao što su Japan, Kanada, ili sa baltičkim i nekim mediteranskim zemljama. Primjerice, izvoz u Japan zabilježio je pad od 56,5 posto i iznosio je simboličnih 66 hiljada KM. Izvoz u Latviju bio je manji za 45,6 posto, a u Estoniju za 65 posto i u oba slučaja mjerili su se sa nekoliko stotina hiljada KM.

Najdrastičniji pad izvoza zabilježen je u razmjeni s Ciprom 84,5 posto, dok je pad izvoza u Grčku bio 33,3 posto i iznosio je svega 7,2 miliona KM.

Uticaj pandemije na trgovinsku razmjenu vidljiv je i u prometu sa nekim drugim zemljama.
Primjerice, izvoz u Italiju, zemlju koja je bila najpogođenija korona virusom, zabilježio je pad od čak 33,2 posto za sedam mjeseci ove godine, a ukupno je iznosio 563,2 miliona KM.

Na drugoj strani, pad na strani uvoza iz Italije nije bio tako dramatičan, iznosio je 16,9 posto (ukupno 1,12 milijardi KM), prenosi indikator.B


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh