BiH

Dnevni gubitak za turizam u BiH je milijun KM: Hoće li sutra otvoriti granice za Turke i Amerikance

Sjednica Vijeća ministara BiH bit će održana sutra, a kako je kazala ministrica vanjskih poslova Bisera Turković na stolu bi se trebao naći zahtjev za otvaranje granica uz negativan PCR test za državljane Turske i SAD-a.

Stari most - Twitter

Već sedam dana traje intenzivan pritisak i apel da državna vlast BiH otvori granice za državljane Turske i Sjedinjenih Američkih Država uz negativan PCR test. Iako je početkom ljeta postojao znatan optimizam da će tako nešto biti omogućen, to se još nije dogodilo.

Procjene su da BiH dnevno u sektoru turizma gubi milijun KM, a ljetna sezona je pri kraju. Ostao je još eventualno rujan i apeli turističkih radnika, ministrice turizma FBiH Edite Đapo te ministrice Turković usmjereni su da se otvaranjem granica pokušaju privući turisti iz Turske, SAD-a i nekih azijskih zemalja, koji su inače redovni gosti u BiH, piše Klix.ba.

“Treba učiniti sve da zemlja ide naprijed, da gospodarstvo ide naprijed. Cijeli jedan sektor i dio ekonomije smo doveli u pitanje. Najurgentnije je potrebno donijeti odluku o otvaranju granica. Nema smisla da se uz testiranje ne dopusti da turisti dođu u BiH”, kazala je nedavno ministrica Turković.

Ipak, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija još uvijek se oglušuje na te apele.

Podsjetimo, sredinom srpnja Vijeće ministara BiH je odobrilo ulazak u našu zemlju i državljanima EU i onima sa šengenskom vizom uz negativan PCR test. I više od mjesec dana nakon te odluke i brojnih apela državna vlast se oglušuje i ne otvara granice za državljane Turske, SAD-a i bliskoistočnih zemalja, odakle je značajan broj turista dolazio u našu zemlju.

Zbog ograničavanja ulaska u našu zemlju apelirali su brojni građani, poslovni subjekti iz turističkog sektora, organizirani su i prosvjedi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh