BiH

Dvadeset porodica danas useljava u nove stanove u Kaknju

Stan - Ilustracija/Radiosarajevo.ba

Dvadeset porodica u općini Kakanj trajno rješava stambeno pitanje useljenjem u nove stanove izgrađene u okviru Regionalnog stamebnog programa.

Svečanost dodjele ključeva stanarima koji se useljavaju u svoje stanove bit će upriličena u ponedjeljak, 24. augusta, ispred novoizgrađenog objekta u Općini Kakanj.

Useljavanjem u nove stambene jedinice u novoizgrađenom stambenom objektu u Općini Kakanj, osigurana su trajna i održiva stambena riješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za dvadeset (20) porodica, odnosno 47 korisnika, raseljenih osoba i izbjeglica koji žive na području općine Kakanj.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu čija vrijednost u Bosni i Hercegovini iznosi 75 miliona eura – do kraja trajanja programa u junu 2022. godine biti će osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike.

Do sada je završeno oko 1.700 stambenih jedinica od kojih više od 1.100 kuća i 532 stana. Završetak obnove i izgradnje preostalih 1.500 stambenih jedinica predviđen je u naredne dvije godine.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa četiri država regije: BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gora. Multidonatorski fond čine Evropska unija sa učešćem oko 450 miliona, te SAD, Itallija, Njemačka, Norveška, Švicarska, Danska, Turska i druge države donatori uz podršku UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Na prostoru Federacije BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je nadležno za implementaciju Regionalnog stambenog programa putem Jedinice za implementaciju PIU FBiH. Objekt je izgrađen u okviru podprojekta BiH3. Ukupna vrijednost investicije za ovaj objekt je 894.284 KM.

Na području Federacije BiH, u toku je izvođenje radova na izgradnji stambenih objekata u općinama Domaljevac Šamac (9 stanova), Sapna (9 stanova) i Vareš (9 stanova) a očekuje se uvođenje u posao za izvođenje radova u općinama Gornji Vakuf (9 stanova), Donji Vakuf (9 stanova) i Goražde (20 stanova), saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh