BiH

Da li je Vlada FBiH pogriješila neizdavanjem turističkih vaučera?

Piše: Borivoje Simić

Iako je resorna ministrica Edita Đapo obećavala, turistički vaučeri nisu zaživjeli u Federaciji BiH.

Ovaj dio Bosne i Hercegovine Vlada je odlučila direktno pomoći, pa i najave novog Korona 2 zakona govore da će vladina podrška privredi biti ciljana, a što će obuhvatiti i trenutno najugroženiji sektor hotelijerstva i ugostiteljstva.

No, vrijeme pokazuje da je Vlada pogriješila.

Republika Srpska koja je odlučila pomoći turistički sektor kroz vaučere mnogo je življi dio Bosne i Hercegovine kada je u pitanju turizam.

Jahorina i Trebinje izvještavaju o odličnoj ljetnoj sezoni, Višegrad takođe, a i drugi centri poput Tjentišta i banjsko-rekreativnih centara imaju koristi od vaučera. Na drugoj strani, Sarajevo, Mostar i Međugorje, Jajce vape za turistima, a jedino profitira Neum, i to na račun zbivanja u Hrvatskoj, ali i na račun činjenice da je rijetki i prilično siguran izbor za ljetovanje na moru u uslovima zatvorenih granica.

Iako turistički vaučeri nisu jedine kapisle koje su pomogle dobru sezonu u pojedinim centrima, izvjesno je da su uticali na buđenje potražnje za domaćim kapacitetima.

Sasvim sigurno da potražnja za vaučerima u Republici Srpskoj nije bila na nivou očekivane pa je izmijenjen način njihovog korištenja smanjenjem potrebnog broja noćenja za ostvarivanje prava na njih, a što će omogućiti turističke aranžmane i za one skromnijeg džepa, ipak je već nekoliko hiljada izdatih vaučera pomoglo turistički sektor.

Novac dat na ovaj način puno je bolji od direktnih subvencija privrednim subjektima u turizmu jer podstiče potrošnju, a oni koji posjete odredišta ostavit će znatno više novca od iznosa koji nose vaučeri.

I dok ovih dana novinari bh redakcija obilaze turistička mjesta podižući svijest o potrebi da se odmori provedu u vlastitoj zemlji i tako pomogne turistička privreda, svjedoci smo da je turistički tok uglavnom usmjeren u drugom pravcu, prema Turskoj, kamo su na odmor otišli i brojni političari i dužnosnici.
Promocija domaćih kapaciteta imala je puno više smisla uz turističke vaučere, ali u Federaciji BiH gdje oni nisu pokrenuti nema potrebnu snagu.

Turistički sektor u FBiH je u kolapsu i stoga su jedino preostali apeli da se otvore granice kako bi počeli pristizati strani gosti. No, otvaranje granica je neizvjesno jer ovisi o zdravstvenoj situciji koja nije dobra i odlukama zdravstvenih i kriznih vlasti koje su do sada na tom pitanju bile vrlo krute.

Iskustvo je pokazalo da su sredine koje su same pokrenule program vaučera imale itekakve koristi u ovoj ljetnoj sezoni snažno poremećenoj koronavirusom.
U Unsko-sanskom kantonu izvijestili su kako je pokrenuti program vaučera donekle spasio turizam u ovom dijelu BiH, a Trebinje i Višegrad koji su organizovali vaučer nagradne igre vlastitom promocijom pomogli su da sezona za njih prođe čak i bolje nego što su se nadali.

Nakon svega rečenog, očito da je Vlada FBiH napravila grešku propuštajući da pomogne turističku privredu na način na koji su to uradili mnogi (Srbija, Slovenija i brojne evropske zemlje) jer je to u situaciji kada su granice zatvorene i kada su izostali strani gosti bilo jedina razumna mogućnost, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh