BiH

Održana druga Bh. povorka ponosa, aktivisti vozilima prodefilovali kroz Sarajevo

Kao što je ranije i najavljeno, druga Bh. povorka ponosa danas je u Sarajevu održana online zbog pandemije koronavirusa, a aktivisti su pod pratnjom policije prodefilovali ulicama grada mašući zastavama.

Parada ponosa - Pixsel

Mada zbog epidemiološke situacije nije mogla biti održana protestna šetnja, članovi LGBT populacije su simbolično obilježili ovaj dan, tako što su automobilima paradirali kroz grad, a njihova poruka je samo jedna: “Mi postojimo i živimo u ovoj državi i zahtijevamo zakone, zaštitu i sigurnost”.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa, zajedno sa LGBTIQ osobama poručuje da ne može čekati sporost sistemskih promjena.

izom alternativnih akcija obilježili su datum na koji se trebala desiti druga protestna šetnja Bh. povorke ponosa.

“Kroz zauzimanje javnog prostora, održavanjem performansa i akcijom Ponos na četiri točka, poručujemo da su ulice bh. gradova i naše, ali da se ne osjećamo slobodno i sigurno na njima”, kažu iz organizacije.

Zbog loše epidemiološke situacije u našoj zemlji šetnja je odgođena, ali uprkos tome aktivisti i aktivistkinje iz cijele Bosne Hercegovine poručili su javnosti i institucijama da su LGBTIQ osobe dio bh. društva i kao takve zahtjevaju jednaka prava, piše “Klix“.

“Na ovaj način još jednom ukazujemo na sve institucionalne i zakonske prepreke sa kojima se LGBTIQ osobe kontinuirano i svakodnevno suočavaju. Mi smo se kroz svoje djelovanje i borbu za jednakost susreli sa ozbiljnim, neravnopravnim problemima prilikom pristupa javnom prostoru. Sloboda okupljanja u BiH nije slobodna, iako je zagarantovana Ustavom BiH”, ističu organizatori.

Od nadležnih institucija zahtjevaju profesionalan rad koji će biti u skladu s evropskim standardima slobode okupljanja, gdje se kroz ovakve zabrane i nejednak tretman neće čitati homofobija i diskriminacija nad LGBTIQ osobama.

“LGBTIQ zajednica se svakodnevno suočava s teškoćama nasilja i straha zbog stigme i diskriminacije koje doživljava od države i društva. Suočavamo se sa strahom od fizičkog i psihičkog nasilja, diskriminacije, mržnje, odbačenosti, nerazumijevanja, seksizma, rasizma, fašizma, ksenofobije, homofobije, bifobije i transfobije. Svaki izlazak iz sigurnog prostora za nas je potencijalna opasnost”, kazala je Bisera Hodžić, članica Organizacionog odbora.

LGBTIQ osobe u BiH još uvijek nisu zakonski jednake sa heteroseksualnim osobama. Zbog toga je, kako kažu, neophodno u što kraćem roku donijeti zakon o istospolnom partnerstvu koji bi zaštitio istospolne parove koji se trenutno suočavaju sa nemogućnošću ostvarivanja porodičnih prava.

“Ako se za mnoge događaje sa LGBTIQA predznakom tvrdilo da sada nije vrijeme za njihovu realizaciju, ako se vjerovalo da ovo nisu prilike, nego neprilike koje prizivamo, možete i zamisliti kako izgleda proces borbe unutar samih LGBTIQA osoba. Da bismo kreirali momentum i pravo vrijeme za nas, da bismo gradili zajednički prostor sigurnosti i pokazali da je to moguće, od nas se očekuje da stalno i iznova prelazimo vlastite granice, te da razuvjeravamo društvo, koje nas pritom u isto vrijeme mrzi i napada”, rekao je Mirza Halilčević, član Organizacionog odbora.

Podsjetimo da je jučer ujutru u Sarajevu održan LGBTI+ skup kod Historijskog muzeja, a prisutno je bilo svega nekoliko aktivista, no jake policijske snage su osiguravale mjesto obilježavanja. Skup se održao uoči današnjih online aktivnosti.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh