BiH

Krizni štab FBiH predlaže: Odgađa se početak školske godine?

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva održao je press-konferenciju povodom aktuelne epidemiološke situacije.

Sanjin Musa - Fena

Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član Štaba upoznao je javnost sa epidemiološkom situacijom u FBiH te je kazao da je došlo do pada sedmodnevne incidente. Rekao je da je došlo do pada u Sarajevskom Kantonu, koji su u proteklih 14 dana dominirali po broju slučajeva zaraze koronavirusom.

S druge strane, bilježi se rast u Posavskom, ZHK, i Livanjskom kantonu.

“Na ivici smo gdje stvari treba uzeti u obzir po pitanju veće kontrole, kazao je on, govorećo o stanju u devet kantonu.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez rekao je da imamo importe virusa iz Hrvatske – s mora, dijelom su to ljudi koji su zaraženi u diskoteci u Makrskoj.

Kako je kazao, Krizni štab je produžio postojeće mjere, koje su već donesene. Rekao je da smatra da su one adekvatne.

“Raduje nas da je inspekcijski nadzor intenziviran, i to doprinosi boljem stanju. Razgovarali smo školama i drugim faktorima rizika”, kazao je on.

Najavio je sutrašnji sastanak u Konjicu sa kantonalnim ministrima obrazovanja, gdje će biti doneseni finalni zaključci vezano za početak školske godine.

Kako je rekao Čerkez, jedan od prijedloga je da školska godina ne počne 1. već 15 septembra.

Govoreći o ovoj temi, Musa je kazao da je najpreporučljivije otvoriti škole do četvrtog razreda te da se ostavi mogućnost školovanja u učionici i za učenike prvih razreda srednjih škola.

Naveo je da je vrlo važno da škole budu spremne za situacije u kojima bi se pojavio virus.

Među preporukama koje će Krizni štab sutra predložiti kantonalnim ministarstvima je održavanje distance, dezinfekcija, smanjenje broja časova, ukidanje velikog odmora, ukidanje sportskih takmičenja… te brojne druge mjere koje bi dovele do toga da se smanji socijalni kontakt.

Hoće li biti zatvoreni nargila barovi

Čerkez je, govoreći o drugim mjerama, kazao da će u narednih desetak-14 dana odlučiti da li će ići sa zatvaranjem nargila barova. Odnosno, kako je kazao, u tom slučaju, one bi bili zatvoreni, oni bi mogli raditi, ali ne bi mogli posluživati nargile. Definitivna odluka zavisit će od toga kakva će situacija biti narednih dana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh