BiH

Odlučeno: Svi đaci se vraćaju u klupe, škole će imati krizne štabove

Nastava u osnovnim i srednjim školama na području BPK Goražde u novoj školskoj godini počet će u utorak 1.septembra i odvijat će se redovno uz pridržavanje neophodnih mjera, potvrdio je Arman Bešlija, ministar obrazovanja ovog kantona, nakon sjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

Goražde, BiH - BPKG.gov.ba

Krizni štab je jučer dao pozitivno mišljenje na plan organizacije početka nove školske godine uz preporuke. odnosno mjere koje je propisao Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde, kao i poštivanje naredbi koje je ranije donio Federalni krizni štab ministarstva zdravstva.

“Nova školska godina počinje 1. septembra po kalendaru, s tim da smo uveli određene mjere kako bismo skratili časove na 35 minuta, a razmatrano je koliko će trajati i odmori. Od jula mjeseca smo počeli aktivnosti sa školama i utvrdili niz mjera i donijeli krizne planove. Potrebno je još da oformimo krizne štabove unutar škola koji će biti u konstantnom zasjedanju i davati informacije ministarstvu, a ministarstvo Zavodu za javno zdravstvo, tako da ćemo spremno ući u novu školsku godinu po planu, a to je da idemo redovno. Naravno imamo uvijek u opciji i rezervni plan u slučaju da se pogorša epidemiološka situacija. Ovom prilikom želim da kažem roditeljima da je obrazovni sistem spreman i da ćemo se pridržavati mjera. Također ćemo realizovati plan “B” za sve učenike koji ne mogu da dođu u školu, odnosno one koji spadaju u rizične grupe. Nastavnici su već od sljedeće sedmice na obukama, tako da ćemo spremno dočekati novu školsku godinu”, izjavio je Bešlija.

Dodao je također da će Zavod propisati i detaljne mjere o načinu izvođenja nastave, te navodi neke od mjera kojih se trebaju pridržavati prvenstveno roditelji, ali i sami učenici.

“Učenici i roditelji se trebaju pridržavati osnovnih mjera, prije polaska djeteta u školu ustanoviti da li je dijete zdravo, da li ima neke tegobe, ukoliko ima da se odmah javi doktoru i da takvo dijete ne šalju u školu. Na ulazima u školu će biti obezbijeđeni toplomjeri i mjerit će se temperatura djece. Svaka škola je specifična po svom prostoru, a mi ćemo imati odvojene ulaze, također će se organizovati smjene tako da neće svi učenici dolaziti odjednom već u određenim vremenskim razmacima. Unutar škole djeca će biti razdvojena prema epidemiološkim mjerama, dakle, poštovati distancu, nositi maske i nakon završetka smjene nastave će se vršiti dezinfekcija radnih površina. Obavezno će biti svake sedmice generalna dezinfekcija, a djeca će donositi užinu od kuće jer neće moći izlaziti za vrijeme pauze”, kaže Bešlija, prenosi “Radiosarajevo“.

Zbog epidemiološke situacije i preporuka struke resorno ministarstvo je procijenilo da ove godine neće organizovati javni prijevoz.

“Roditeljima ćemo doznačiti sredstva namijenjena za prijevoz i roditelji će za svoju djecu organizovati prijevoz, a mogu koristiti i redovne linije i druga sredstva prijevoza kako bi izbjegli proces koji mi ne možemo kontrolisati. Proces u školi ćemo kontrolisati, jer stvarno želimo da budemo primjer kako se može pridržavati svih tih mjera. Nastavnici su tu najodgovorniji i oni će obavljati profesionalno svoj zadatak, u što ne sumnjam. Sve je zbog sigurnosti naše djece, a ono što je najvažnije da nam se odvija nastava u klupama. Roditelji su pretežno saglasni, djeca jedva čekaju, a nastavnicima je to najbolji vid prenošenja znanja”, poručio je kantonalni ministar obrazovanja čestitajući početak nove školske godine, saopćeno je iz Vlade BPK.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh