BiH

Dr. Ana Pecirep: Južnokorejci rade 20.000 testiranja dnevno

Ako bi neko nešto zatajio ili slagao u odgovoru, novčana kazna je oko 7.500 eura

Dr. Ana Pecirep - Facebook

Početkom februara ove godine, kada se u BiH još raspravljalo o autobusu iz kineskog Vuhana, iz kojeg je krenula pandemija koronavirusa, Ana Pecirep, doktorica iz Kiseljaka, otputovala je u Seul. Cilj je bio usavršavanje na klinici “The Catholic University of Korea Seoul St. Mary’s Hospital”.

Nošenje maski

– Po dolasku u Koreju upoznata sam sa situacijom glede koronavirusa kod njih te s odlukama njihove vlasti i bolnice. Preporučeno mi je da 14 dana ostanem u jednoj vrsti izolacije, što sam i napravila. Tih 14 dana izbjegavala sam obilazak grada i veće gužve, obavljajući samo najnužnije, i to sam shvatila kao jednu vrstu odgovornosti prema sebi i drugima, budući da je razdoblje inkubacije virusa COVID-19 14 dana – rekla je dr. Pecirep.

Za to vrijeme je čitala i učila.

– Moram priznati da mi je veoma godilo tih 14 dana samoizolacije. Inače, u Južnoj Koreji su vrlo dobro razrađene preventivne mjere. Tako je na ulazu u bolnice i neke centre stajalo osoblje koje je ljude upozoravalo na obavezu nošenja maski i dezinficiranja ruku, a mjere vam i tjelesnu temperaturu. Napravljen je i formular s određenim pitanjima na koja je trebala odgovoriti svaka osoba. Ako bi netko nešto zatajio ili slagao u odgovoru, novčana kazna je oko 7.500 eura – kazala je Pecirep za „Avaz“.

Kaže da je prije odlaska bilo i straha.

– Kod nas se u BiH još pričalo o tom nekom virusu koji je negdje daleko i nije još stigao do nas. Činilo se kao da idem iz naše sigurnosti u neku nesigurnost. Mogu reći da je prava privilegija imati iskustvo života i rada u jednoj tako uređenoj zemlji. Čim sam izišla iz aviona, zapazila sam da tu vladaju red i disciplina. Tada sam osjetila olakšanje i sigurnost – istakla je dr. Pecirep.

Testiranje u Južnoj Koreji na koronavirus je vrlo prost proces.

– Test na koronavirus u Seulu je moguće odraditi i na ulici, budući da su postavljeni na prometnijim i lako dostupnim mjestima. Dnevno se tako izvrši oko 20.000 testiranja – dodala je naša sagovornica.

Dobili robote

Sve je lakše, kaže, kada su ljudi izuzetno disciplinirani, tako se ponašaju i u teškim situacijama.
– U razgovoru s njima rekli su mi kako nemaju nekih prirodnih bogatstava. Jedino što im je ostalo je učenje. Radišan su narod. Rade minimalno 10 sati dnevno, tu mislim na šefove. Mi, specijalizanti, znali smo doći ujutro u 6 i raditi navečer do 19 sati. Njihova vlada je stimulirala proizvođače testova i medicinske opreme (maski, rukavica), a kaznila poskupljenje. Vršili su masovno testiranje i razdvajanje bolesnih i zdravih. Preporuke se poštuju. Bez maski ne izlaze vani i nema loših komentara ili da se netko buni – kazala je dr. Pecirep.

Dobili robote

Dr. Ana Pecirep je uspjela završiti programe i dobiti certifikate za laparaskopiju i robotiku.

– Robotika još na Balkan nigdje nije došla. Ja sam rekla svojoj profesorici da bih ja učila samo laparaskopske operacije, budući da znamo kakvo je kod nas zdravstvo i šansa da imamo tako jedan skup uređaj. Ali ona nije htjela to da čuje. Kaže svi koji su tu bili na obuci su kasnije dobili robote u svojim bolnicama – dodaje na kraju uspješna doktorica iz Kiseljaka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh