BiH

Promovisana Evropska omladinska kartica u BiH: Brojne pogodnosti za mlade

Evropska omladinska kartica obezbjeđuje preko 70.000 popusta na putovanja, kulturu, smještaj, obrazovanje, usluge i proizvode u 37 zemalja širom Evrope za više od sedam miliona korisnika.

U Sarajevu je u srijedu, na Međunarodni dan mladih, održana promocija programa Evropske omladinske kartice u BiH, za kojeg organizatori navode da je najbolji Evropski program za mlade, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj ove promocije bio je upoznati prisutne s programom Evropske omladinske kartice, benefitima za korisnike kartice, načinom na koji mogu postati korisnici kartice, te paketima na osnovu kojih se može uspostaviti saradnja.

Evropska omladinska kartica obezbjeđuje preko 70.000 popusta na putovanja, kulturu, smještaj, obrazovanje, usluge i proizvode u 37 zemalja širom Evrope za više od sedam miliona korisnika.

Osim toga, u svakoj zemlji postoji na stotine programa i prilika za volontiranje, učenje, zapošljavanje, poduzetništvo i mnoge druge stvari.

Kartica će u 2020. biti besplatna za mlade iz BiH od 15 do 30 godina i dostupna putem mobilne aplikacije. Kartica se može rezervisati na https://omladinskakartica.ba.

Program Evropske omladinske kartice u BiH sprovodi PRONI Centar za omladinski razvoj, a uspostavljena je saradnja i s Vijećem Evrope.

Benisa Bibuljica, iz PRONI Centra za omladinski razvoj, navela je kako je centar jedini ovlašteni zastupnik za Evropsku omladinsku karticu.

”Evropska omladinska kartica predstavlja program koji je namijenjen mladim ljudima od 15 do 30 godina. Radi se o benefit kartici, na osnovu mladi ljudi koji apliciraju za karticu i postanu njeni korisnici mogu ostvarivati benefite u različitim područjima. Područja su široka, od edukacija, volontiranja, zapošljavanja, smještaja, sporta, kulture, umjetnosti, filma…. Dakle, što god mladim ljudima ‘padne na pamet’ i oni smatraju važnim“, rekla je Bibuljica.

Dodala je kako su fokus stavili na ono što treba mladim ljudima i sastavili anketu kako bi vidjeli šta mlade ljude zanima.

”To je projekat koji se koristi u 37 zemalja Evrope, uključujući i BiH, i trenutno je sedam miliona korisnika te kartice. Svi ti korisnici mogu ostvarivati popuste na 70.000+ lokacija širom Evrope. U Bosni i Hercegovini za manje od dva mjeseca, kako smo krenuli s implementacijom projekta, postoji preko 30 lokacija u sedam bh. gradova na osnovu kojih mladi mogu iskorištavati popuste”, rekla je Bibuljica.

Dodala je kako trenutno rade na produkciji digitalne kartice za koju svaka mlada osoba može aplicirati putem internet stranice, na kojoj unese podatke, a potom na e-mail adresu dobija kod. Potom je potrebno instalirati aplikaciju koja podržava nekoliko operativnih sistema. Nakon unošenja koda, kartica je u funkciji.

”Ona je besplatna do kraja 2020. Iz nekoliko razloga, jedan je što je ova godina takva kakva jeste, a i zbog iskorištavanja plastike, odnosno ekološke osviještenosti. S tim da, u okviru saradnje koju uspostavljamo s partnerima, naši sponzori mogu tražiti da se kartica izradi kao plastična i mi ćemo je izraditi u zavisnosti od broja kartica koje sponzoriraju“, rekla je Bibuljica.

Danas je promocija održana i u Mostaru i Banjaluci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh