BiH

Banjaluka dobija kongresno-koncertnu dvoranu

Predstavljeno je idejno rješenje arhitektonskog tima iz Beograda za multifunkcionalni kongresno-konferencijsko-koncertni centar

Arhitektonski tim iz Beograda pobjednik je međunarodnog konkursa za idejno rješenje buduće multifunkcionalne dvorane, kongresnog centra, u konkurenciji od 110 prijavljenih rješenja iz cijelog svijeta, saopštio je gradonačelnik Igor Radojičić tokom današnjeg predstavljanja pobjedničkog rješenja buduće kongresne dvorane, javlja Anadolu Agency (AA).

Po broju prijavljenih radova, ovo je najveći međunarodni konkurs u novijoj istoriji Banjaluke.

Predstavljajući izabrano rješenje, koje će biti nagrađeno s 30.000 evra, Radojičić je istakao da Banjaluka dobija novi multifunkcionalni kongresno-konferencijsko-koncertni centar i time još jedan simbol 21. vijeka.

“Ovaj sadržaj u konkurenciji 110 radova arhitekata iz 38 država zavrijedio je konačnu ocjenu konkrusne komisije za pobjedu”, rekao je Radojičić i dodao da će, izgradnjom ovog objekta, Banjaluka dobiti jedan od svojih budućih simbola, te da će, svojim arhitektonskim rješenjem, biti jedinstven i prepoznatljiv.

Prema njegovim riječima, nakon izbora idejnog rješenja, ući će se u izradu glavnog projekta, a uporedo s tim sklapaće se i finansijska konstrukcija za izgradnju buduće dvorane.

Gradski arhitekta Ivan Rašković kazao je da su tri glavne namjene ovog multifunkcionalnog objekta, jezgro tog sadržaja je koncertna dvorana od 1.500 mjesta, koja će uz prioritenu namjenu, služiti i za razne kongrese i sastanke. Zatim, sadržavaće pozorišnu salu do 700 mjesta, prostor za filharmoniju i dopunski sadržaji poput ugostiteljstva.

Prvonagrađeno rješenje djelo je arhitektonskog tima iz Beograda u sljedećem sastavu: Miloš Jokić, Nenad Stijović, Nikola Gjorgjievski, Stefan Ilić, konsultant Miodrag Grbić i saradnici Stefan Danilović, Jovana Kovačević, Jelena Zlatanović i Tijana Mačkić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh