BiH

U Domu za stare preminula još jedna osoba, zaraženo 25 korisnika i tri uposlenika

Starija ženska osoba, rođena 1937. godine, koja je bila pozitivna na COVID-19, a koja je boravila u Domu za stara i iznemogla lica u Goraždu, sinoć je preminula.

Kazao je to Anes Begović, direktor Doma, dodajući kako je žena odranije bila bolesna i u teškom stanju zbog hroničnih oboljenja.

– Do sada su preminule tri osobe, a trenutno je 25 pozitivnih korisnika naših usluga i tri uposlenika Doma – dodao je Begović.

Saznajemo kako je u Domu trenutno smješteno 40 osoba. Na pitanje kako je virus uopće ušao u ustanovu, Begović odgovara da još ne znaju kako se to dogodilo,piše Faktor.

– Kod nekoliko korisnika pojavili su se simptomi, poput povišene temperature, povraćanja i malaksalosti, a onda je tokom pregleda, utvrđeno da su pozitivni na COVID-19. Nakon toga izvršeno je testiranje svih korisnika i uposlenih. Rezultat je 25 pozitivnih korisnika i tri uposlenika. Uposlenici su kod svojih kuća u izolaciji, a pozitivni korisnici doma odvojeni su u posebnu prostoriju gdje se prati njihovo zdravstveno stanje. Većina ih osjeća blaže simptome – objašnjava Begović.

Ističe kako je u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo BPK Goražde, Kantonalnom, bolnicom Goražde i Domom zdravlja gdje im je, kaže, ambulanta na stalnom raspolaganju.

– Trenutno imamo zaštitne opreme, iako u ovakvoj situaciji nje nikada nije dovoljno, s obzirom na to da se samo na dnevnoj bazi troše enormne količine maski, rukavica, higijenskih i dezinfekcijskih sredstava – naglasio je Begović.

Trenutno je na području BPK Goražde 88 aktivnih slučajeva COVID-19, 121 osoba se oporavila, dok se u izolaciji nalaze 273 osobe.

Iz Zavoda za javno zdravstvo ovog kantona još jednom upućuju apel građanima da se pridržavaju mjera zaštite, ali i naredbi kako bi se spriječilo dalje širenje koronavirusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh