BiH

Krizni štab: Blago poboljšanje situacije u Sarajevu, “peak” epidemije u opadanju

Član kriznog štaba smatra da zdravstveni sistem u KS nije zakazao i da je odgovorio svim izazovima

Sarajevo - Faktor.ba

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović, na današnjoj pres-konferenciji tog štaba, kazao je da je izolatorij u Studenskom centru Bjalave spreman da primi prve pacijente zaražene koronavirusom.

Tehnički su zadovoljeni svi potrebni uvjeti. Izolatorij je pregledan od strane epidemiološke službe, izvršena je dezinfekcija i donesena neophodna oprema. Pripremljene su zone unutar tog privremenog izolatorija. U tehničkom smislu to je jedan dobar prostor, adekvatan da uskoro primi i prve pacijente. U funkciji će biti kada se donesu sve neophodne odluke vezane za njegove funkcionisanje – kazao je Beganović.

Navodi da je zamišljeno da izolatorij ima do 100 mjesta, te da je podijeljen u pet odjela sa po 20 pacijenata. Na jednom odjelu će brinuti tim koji je sastavljen od jednog ljekara specijaliste i dvije medicinske sestre. Timovi će biti angažovani kada budu donesene nephodne odluke.

– Definisali smo put pacijenta od izlolatorija na Bjelavama i Covid bolnice Podhrastovi. Pacjenti će se prebacivati u zavisnosti od njihove kliničke slike. Zbog toga smo izbrali lokaciju izolatorija, koji je od Covid bolnice udaljen par minuta – kazao je Beganović, prenosi “Fokus“.

Član kriznog štaba smatra da zdravstveni sistem u KS nije zakazao i da je odgovorio svim izazovima.

– Sistem funkcioniše u svom punom kapacitetu, naravno u otežanim uslovima. Ovo je jedna veliki ispit za zdravstveni sistem, koji je odgovorio svim izazovima. Krizom upravljaju institucije, Krizni štab i Ministarstvo zdravstva KS. U tom tom smislu Krizni štab je u kontinuiranom zasjedanju, prati situaciju iz sata u sat i u otvorenoj je komunikaciji s Vladom KS – kazao je Baganović.

Na pitanje o “reprodukcijskom broju” Beganović je pojasnio da se radi o broju koji govori o tome koliko će trenutni broj zaražanih zaraziti u narednom ciklusu novi broj.

– Po izveštaju kojim raspolažemo u Kriznom štabu trenutni “reprodukcijski broj” je ispod jedan, što znači da trenutno, postoji blago poboljšanje, tako da očekujemo da je trenutni ‘peak’ epidemije virusa u opadanju – naglasio je Beganović.

Pacijentima koji posumnjaju da su zaražani Covidom-19, Beganovića je poručio da se obrate u Dom zdrvalja KS ili nakon 20 sati u Zavod za hitnu medicinsku pomoć, na poznate brojeve domova zdravlja, te lokacija Covid ambulanti i Covid centara.

Na pitanja zašto se čeka na rezultate testova i do pet, šet dana, Baganović je odgovorio da laboratoriji nisu u nadležnosti KS i Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva KS, te da je to pitanje za Federalno minstarstvo zdravstva i ustanove pod čijim su okriljem laboratoriji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh