BiH

Stočanu obilježili 27. godišnjicu stradanja u Koštanoj bolnici

Članovi Udruženja logoraša općine Stolac danas su obilježili 27. godišnjicu zločina u objektu nekadašnje Koštane bolnice. Pored objekta koji je danas napušten i propada položeno je cvijeće, proučena fatiha i odana pošta civilima koji su mučki ubijani u vremenu od maja do oktobra 1993. godine. Jedan od najmlađih logoraša iz Koštane bolnice Amer Đulić danas je na čelu Udruženja logoraša Općine Stolac.

Stolac, godišnjica / PR - Haber.ba

– Tu sam proveo svega tri dana, ali tri istinski najteža dana u životu. Tu sam pretučen i stalno mučen, a bio sam maloljetan. U jednoj prostoriji bilo nas je više koji smo bili maloljetni. Pred mojim očima ubijeni su moji rođaci Salem i Vejsil Đulić. Kasnije sam skoro 300 dana proveo u drugim logorima, ali nigdje nije bilo mučno kao ovdje. I danas imam traume. Nemam sna, a i kada imam, imam noćne more. Koštanu bolnicu, žrtve i sve što smo prošli ne smijemo i nikad nećemo zaboraviti, rekao je Đulić.
Tokom ljeta i jeseni 1993. godine logoraši su saslušavani, a potom mučeni i maltretirani, nakon čega su mnogi od zadobijenih povreda kasnije preminuli.

Stolac, godisnjica / PR – HABER.BA

Haški tribunal je u novembru 2017. pravosnažno osudio hašku šestorku na čelu sa Jadrankom Prlićem na ukupno 111 godina zatvora, između ostalog i za zločine počinjene u Koštanoj bolnici.

STOLAC / PR – Haber.ba

Stolac / PR – Haber.ba

Stolac / PR – Haber.ba

Stolac / PR – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh