BiH

Srbijanci otkrili Neum: Ovo je raj, mnogo je ljepše nego što smo očekivali

U Neumu možete uživati u prstacima, specijalitetu koji je svuda u Evropi zabranjen, kao i u skrovitim fensi plažama, do kojih put znaju samo dobri poznavaoci prilika. Neum je i jedini grad na moru, koji će, za koju godinu, završiti pod mostom.

Ipak, ove i druge skrivene čari jedinog grada u BiH koji se nalazi na moru mnogim turistima nisu poznate. Jer, većini onih koji godinama ljetuju u Neumu nije ni do gala večera, ni do dalekih plaža, sa trščanim suncobranima i skupim ležaljkama.

Penzioneri iz BiH godinama dolaze u Neum na more, na nekoliko dana, neki iz navike, jer su prije rata njihova preduzeća ovdje imala odmarališta, a neki zato što nemaju pasoš, jer ionako nemaju novaca da putuju po bijelom svijetu.

Česti gosti u Neumu su i porodice skromnijih finansijskih mogućnosti, zato što je ovdje smeštaj znatno jeftiniji nego u Hrvatskoj. Uz to, mobilne telefone građani BiH mogu koristiti bez rominga, a nema ni gimnastike sa stranim valutama i preračunavanjem cijena jer se, logično, ovdje, kao i svuda u BiH, sve plaća domaćim konvertibilnim markama, prenosi “Blic“.

Ali, ove godine se situacija drastično promijenila. U Neum su pohralili i oni koji nisu ni slutili da će ljetovati u BiH.

Kada su Crna Gora, Hrvatska i Grčka, zbog epidemije korone, stavile rampe na svoje granice, 24 kilometra bosanskohercegovačke obale na Jadranu okupirali su gosti iz Beograda, Novog Sada, Bihaća, Banja Luke i mnogih drugih gradova u sjevernoj BiH i Srbiji.

“Du ju spik ingliš” vam u Neumu neće biti od neke koristi, ali ekavicu možete čuti na svakom koraku.

Među turistima je ove godine mnogo mladih. Đina Milošević, studentica iz Užica je, kao i većina njenih vršnjaka, oduševljena Neumom.

“Volim Bosnu i Bosance, a volim i more. More u Bosni je za mene super kombinacija”, kaže Đina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh