BiH

Bajram u Mostaru: Primjer Ibrahima govori nam o stropljenju i podnošenju kušnje

Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva mostarskog održana je na igralištu pored
džamije “Bosanski mudžahidi” u USRC Midhat Hujdur Hujka u Mostaru.

Bajram-namaz je predvodio ibajramsku hutbu kazivao muftija. Salem-ef. Dedović. On se i ovog Bajrama osvrnuo na okolnosti ukojima su Muslimani dočekali svoj veliki blagdan, te govorio o opasnosti koronavirusa, odnosno osvijesti i odgovornosti svakoga od nas.


– Kurban-bajram je radost duše koja spoznaje važnost i veličinu ibadeta, hadža i kurbana. Mubarekdani ostavljaju snažan pečat vjere, širine i ljubavi. To su dani nade i okrepe, koji u nama budenajljepša i najčistija osjećanja i vraćaju nas našem Izvoru i početku.

Ovogodišnji Kurban-bajram došaoje u vrijeme kušnje sa kojom se suočilo cijelo čovječanstvo. Primjeri Ibrahima, našeg praoca u vjeri, injegove supruge hazreti Hadžere govore o velikoj žrtvi i strpljivom podnošenju kušnji. Putokaz sunam i podsjećanje da naš spas i uspjeh zavise samo od Gospodara svjetova. Neka nam mubarek danibudu ispunjeni mirom, toplinom, zadovoljstvom, ljubavlju, pomaganjem i podržavanjem. Neka nas nur Bajrama potakne na dobročinstvo i bogobojaznost, poručio je muftija Dedović.

U skladu sa instrukcijama Rijaseta IZ-e u BIH predthodno je klanjan i sabah-namaz, ali u svimdžamijama samo u prisustvu imama i članova džematskog odbora. Vjernicima je dva dana ranijepreporučeno da sabah klanjaju u kućama, kao i da na mjesta okupljanja dođu 15 minuta prijeklanjanja bajrama.Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog ni ovog puta se neće organizovati zbog pogoršaneepidemiološke situacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh