BiH

BiH i dalje bez budžeta

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), na sjednici održanoj 21.jula usvojili su Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. Godinu, ali ne u istom tekstu kako je to uradio Predstavnički dom PSBIH.

depo

S obzirom da Dom naroda PSBIH nije usvojio isti tekst Priјеdlоga zakona o budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, kao što je usvojen u Predstavničkom domu PSBIH, formirana je komisija za usaglašavanje teksta budžeta i po hitnoj proceduri će se dogovarati zajednički prijedlog budžeta oba doma.

Tekst zakona o državnom budžetu sada je u fazi usaglašavanja, jer da bi bio važeći, odnosno da bi mogao biti objavljen u Službenim novinama BIH, mora biti usvojen identičan tekst zakona u oba doma državnog Parlamenta.

Mladen Bosić iz Kluba Srba tokom rasprave osvruno se na dužinu trajanja cijele procedure usvajanja budžeta.

„Svi znaju da razlozi neusvajanja budžeta nije bio – kako potrošiti ovaj budžet i koliko sredstava staviti u koju stavku, nego razmirice oko toga tko će koga postaviti na koju od funkcija. To je princip koji ukazuje na to- šta je prioritet ljudima ovdje koji se bave politikom“, kazao je Bosić.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH usvojila je šest amandmana na Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu. Amandmane su predložile delegatkinje Lidija Bradara i Marina Pendeš, obje iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Ova stranka mjesecima blokira usvajanje budžeta, nezadovoljna izborom članova Centralne izborne komisije BiH (CIK ), te zbog sporenja sa Strankom demokratske zajednice (SDA) oko imenovanja direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Budžet – novi alat za blokadu izbornog procesa u BiH
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) usvojili su 15.jula, nakon dvije hitne sjednice, Budžet institucija BiH za 2020. godinu.

Predstavnički dom PSBiH usvojio budžet BiH
Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Priјеdlоg zakona o budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu.

Predsjedništvo BiH utvrdilo Prijedlog budžeta, planirana sredstva za izbore
Unutar Prijedloga budžeta planirana su sredstva za finansiranje održavanja lokalnih izbora u iznosu od 4, 2 miliona KM (2,1 milion eura).

Centralna izborna komisija BiH (CIK) odgodila je 23. maja lokalne izbore u Bosni i Hercegovini s 4. oktobra za 15. novembar, jer novac za održavanje izbora nije bio osiguran.

Lokalni izbori u BiH: Pripreme u toku ali budžeta nema
Ovogodišnji budžet iznosi oko 1,8 milijardi KM od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, u okviru čega su i sredstva za finansiranje izbora. Ostatak novca ide na finansiranje duga Bosne i Hercegovine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh