BiH

Obje bolničke ustanove u Kantonu Sarajevo imaju Urgentne centre 24/7

U cilju poboljšanja uslova za obezbijeđenje kontinuirane zdravstvene zaštite za stanovnike Kantona Sarajevo, Kantonalno ministarstvo zdravstva je pristupilo zakonskom usaglašavanju organizacije rada zdravstvenih ustanova primarnog, sekundarnoga i tercijarnoga nivoa zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo, tj. da se uspostavi sistem upućivanja pacijenta, shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, saopšteno je iz Vlade KS.

Urgenti centar - N1

S tim u vezi Ministarstvo zdravstva KS je 15.04.2020.g. formiralo Radnu grupu za izradu dokumenta kojim će se usaglasiti organizacija rada zdravstvenih ustanova sva tri nivoa zdravstvene zaštite u KS. U ovoj grupi su učestvovali predstavnici Ministarstva zdravstva, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Opće bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš”, Doma zdravlja Kantona Sarajevo i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Dokument je usaglašen i predat Ministarstvu 14.05.2020. a dostavljen navedenim zdravstvenim institucijama 18.05.2020.g. sa rokom od 60 dana za usaglašavanje. Radi se o stručnom dokumentu u čijoj izradi su učestvovale sve institucije u sistemu zdravstva, a koji se oslanja na Zakon o zdravstvenoj zaštiti i tu nema prostora za javnu raspravu.

Shodno zakonskim odredbama, i ovom dokumentu, novi režim rada je da se prijem oboljenja/stanja za sekundarni nivo vrši u Urgentnoj jedinici Opće bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš”, svaki dan od 0-24 sata.

Radi se o vrlo važnom pitanju, jednom od onih koja u oblasti zdravstva nisu riješena tokom čitavog poslijeratnog perioda i to je pitanje visoko na listi prioriteta Ministarstva zdravstva KS.

Vlada KS je Ministarstvu odobrila sve tražene resurse koji se odnose na uređenje ovog pitanja, a prije svega zapošljavanje novog neophodnog kadra, obnovu institucija, nabavku opreme i dr. Konkretno, u ovom periodu Vlada je odobrila zapošljavanje preko 150 radnika u zdravstvu, npr. Domu zdravlja 73, Općoj bolnici 46, Apotekama 25, Stomatološkom fakultetu 8, itd.

Usaglašavanje ovog dokumenta je počelo u maju 2020. godine, sa rokom od 60 dana, koji je iskorišten za popunjavanje kadrovskih kapaciteta Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš”, a shodno iskazanim potrebama za prvi period i finansijskim mogućnostima Zavoda zdravstvenoga osiguranja Kantona Sarajevo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh