BiH

Alen Šeranić: “Kad stignu vakcina i lijek, popustit ćemo mjere”

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da bi vakcina i lijek protiv virusa korona mogli biti dostupni iduće godine, te dodao da će tek onda biti moguće znatnije popuštanje mjera koje su na snazi.

Alen Šeranić - Facebook

Tada ćemo imati jasniju situaciju i ovo će sve biti iza nas. Sad je stvar kako da organizujemo sistem, ali i naše živote“, rekao je Šeranić za “Nezavisne“.

On je naveo da trenutna situacija nije povoljna s obzirom na to da je evidentan rast broja novozaraženih lica.

Posljedično tome, imamo i rast broja lica koji se javljaju u bolnice. Što se tiče mjera, u ovom trenutku sprovodimo mjere prema zajednici i prema pojedincu, i to su mjere koje u okviru vanredne situacije koje imamo nismo ni ukidali. Sad je samo do načina kako se one sprovode. Došlo nam je ljeto, a ljeto samo po sebi traži i kupanje i zabave i izlete i okupljanja“, ukazao je Šeranić.

On je rekao da nema relevantnih naučnih i stručnih pokazatelja da će usljed toplog vremena virus splasnuti i da je to naglašavao.

Očigledno je da virus nema sezonalnost kao što je ima, recimo, virus gripa, i zato smo davali te oprezne izjave“, dodao je Šeranić.

On je rekao da svi o virusu korona u praksi uče u hodu i da je važno da nadležni iz javnih institucija prenose one informacije koje dolaze od Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu bolest.

Očekujem da ćemo sljedeće godine u ovo doba vjerovatno imati vakcinu kojom ćemo olakšati situaciju u smislu ugroženih grupa koje ćemo vakcinisati. Takođe, očekujem da ćemo imati lijek kojim ćemo moći pomoći onima koji su oboljeli“, naglasio je Šeranić.

On je naveo da u svijetu postoje terapije, ali da studije još nisu potpuno jasne, dodajući da je lijek remdesivir pokazao veliku uspješnost što se tiče liječenja u Americi jer su oni radili studije.

Imamo i jedan lijek koji dolazi iz Japana i u okviru kliničke studije učestvuje naš klinički centar. Kada prođu sve faze kliničkih studija, sigurno ćemo imati i lijek. A kad to dobijemo, onda možete da djelujete direktno na virus, a onda možete da popuštate mjere. Sve dok ne bude tako, moramo da djelujemo prema pojedincu i zajednici“, ukazao je Šeranić.

On je rekao da se još ne može reći da ljudi koji su preležali bolest imaju trajan imunitet i da još nema imunološke potvrde kakvu vrstu imuniteta ostavlja ovaj virus.

Šeranić je potvrdio da se rade neka ispitivanja s ljudima koji su već preležali kovid-19.

Imao sam prilike da razgovaram s kolegama sKliničkog centra koji su bili zaraženi. Već se na tom radi i sve te stvari pratimo, a radiće se i studije. Međutim, opet će trebati uraditi više pojedinačnih studija da bismo imali jednu grupnu studiju koja će nam reći šta se tačno dešava“, dodao je Šeranić.

Odgovarajući na pitanje kada se može očekivati šire testiranje populacije na antitijela, Šeranić je rekao da je imao sastanak sa predstavnicima SZO, koja bi sufinansirala u određenom aspektu ta istraživanja, koja bi ovdje radila dva medicinska dakulteta i Institut za javno zdravstvo.

Nakon toga bismo to svakako predstavili javnosti. Planirano je da takva vrsta istraživanja bude u septembru u Republici Srpskoj, što bi nam bilo dobro kao podatak pred sezonu respiratornih virusa kako bismo stekli sliku šta u populaciji imamo s prokuženim stanovništvom“, istakao je Šeranić.

Odgovarajući na pitanje da je bilo primjera smjenjivanja i kažnjavanja određenih zdravstvenih radnika, a da su i ranije bile najavljivane neke komisije i kakva je tu situacija, Šeranić je naglasio da svi jasno znaju kakve su upute kad je riječ o ponašanju.

On je ukazao da je vrlo važno da u bolnicama postoje komisije za sprečavanje interhospitalnih infekcija, ali da je isto tako važno da direktori bolnica s načelnicima dogovaraju načine prevencije širenja virusa.

Naravno da je zdravstveni radnik lice koje se može zaraziti i mimo bolnice. Stvar je kako se ponašaju ti radnici unutar ustanove i kako radimo s licima koja su s njima u kontaktu. Svaki put kad se desi nešto, mi ćemo povlačiti pitanje odgovornosti. Odgovornost postoji i ja sam na funkciji koja je odgovorna i svakako se i moja odgovornost uvijek može povući“, dodao je Šeranić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh