BiH

Načelnik Bosanskog Grahova: Što prije riješiti situaciju u vezi sa otpadom iz Italije u BiH

Načelnik Bosnaskog Grahova Milorad Gligić, pozvao je Vladu Hercegbosanskog kantona (HBK) da im pomogne u što kraćem roku riješiti situaciju u vezi sa otpadom iz Italije odloženim na području opština Bosansko Grahovo i Drvar, saopšteno je nakon sastanka u zgradi Vlade Hercegobosanskog kantona.

Otpad iz Italije - Nezavisne novine

Gligić je rekao da to nije problem samo opštine Bosansko Grahovo nego i cijelog Hercegbosanskog kantona, navodi se u saopštenju, te se dodaje da su sastanku prisustvovali predsjednik Vlade HBK Ivan Jozić sa resornim ministrima, predstavnici opštine i udruženja građana iz Bosanskog Grahova.

„Predsjednik Vlade HBŽ, Ivan Jozić pozdravio je nastojanja predstavnika općine Bosansko Grahovo i iskazao svoju podršku u rješavanju ovoga problema, kazavši da sve institucije rade svoj posao te su im u okviru svojih nadležnosti na raspolaganju“, ističe se u saopštenju.

Ministar građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoline HBK, Hikmet Hodžić rekao je kako je kontaktirao i kantonalnu inspekciju, te Upravu za inspekcijske poslove Federacije Bosne i Hercegovine.

„Ministarstvo je službeno kontaktiralo obje uprave radi dostavljanja svih službenih akata i dokaza povodom izvršenog inspekcijskog nadzora, kako bi i ministarstvo steklo službene podatke i informacije, te moglo preduzeti određene mjere za koje je nadležno u skladu s pozitivno-pravnim propisima“, naglasio je ministar Hodžić.

U saopštenju se dodaje i kako će nadležne institucije preduzeti sve mjere s ciljem rješavanja nastalog problema, jer je „opšti interes da se otpad što prije ukloni“.

Građani Drvara i Bosanskog Grahova blokirali saobraćaj zbog sumnjivog otpada iz Italije
Građani Drvara, opštine u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine blokirali su 2. jula saobraćaj prema Bosanskom Petrovcu, zbog otpada smještenog u krugu nekadašnje firme “Grmeč”, tvrdeći da je tekstilni otpad, istovaren i ispred nekadašnje firme “Unis”.

Stanovnici Bosanskog Grahova, opštine na jugozapadu BiH, ranije su blokirali putne pravce prema Drvaru, Livnu i graničnom prelazu Strmica ka Hrvatskoj u znak protesta što je u centar grada istovaren reciklažni otpad iz Italije.

„Dok se otpad ne ukloni pomrijet’ ćemo ovdje, nećemo se skloniti odavde dok se god sve ne skloni i ne izvrši se dezinfekcija svih objekata u koje su htjeli odložiti otpad nama iz Italije, a koji su dotjerali ovdje iz zaraženih područja, da ga ovdje spaljuju“, rekao je za RSE stanovnik Bosanskog Grahova Mirko Blagojević.

Nakon blokade puteva, oglasila se i ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo, koja je obavijestila i zamolila Federalnu upravu za inspekcijske poslove da hitno reaguju i utvrde da li je riječ o opasnom ili bezopasnom otpadu, te da li je propisno lagerovan, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh