BiH

Sindikalna potrošačka korpa za juni iznosi 1.840 KM

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 51,44 posto

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec juni 2020. godine iznosi 1.840,87 KM i za 155,66 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec april 2020. iznosila je 947,00 KM, što je posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku, i jednaka je iznosu prosječne plate isplaćene u martu 2020. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 51,44 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 44,6 posto, stanovanje i komunalne usluge 19,1 posto, higijena i održavanje zdravlja 9,7 posto, obrazovanje i kultura 2,7 posto, odjeća i obuća 10,9 posto, prevoz 6,5 posto i održavanje domaćinstva 6,5 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, zaključuju iz SSSBiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh