BiH

Bošnjakinja iz BiH: Možemo u Hrvatsku jer muž ima putovnicu, ali ako naš komšija Bošnjak ne može, nećemo ni mi!

Nećemo ići iz protesta, zbog naših kolega i sugrađana koji hrvatsku putovnicu nemaju. Čujem da će biti još onih iz Sarajeva koji će bojkotirati odlazak na Jadran…

Pasos BiH - Twitter

Hrvatska je u zadnjih mjesec dana dva puta uvodila i ukidala restrikcije za državljane BiH. Mnogi upozoravaju na apsurd da hrvatska putovnica “ne nosi” koronu, a ostale nose…

“Ja mogu na more u Hrvatsku bez testa na koronu i bez samoizolacije, ali samo zato što mi muž ima i hrvatsku putovnicu. Nećemo ići iz protesta, zbog naših kolega i sugrađana koji hrvatsku putovnicu nemaju. Ako moj komšija ili kolega Bošnjak može ući samo s testom ili samoizolacijom, ne idemo ni mi. Čujem da će biti još onih iz Sarajeva koji će bojkotirati odlazak na Jadran”.

Ogorčena sagovornica je, kako piše 24sata.hr, Bošnjakinja, koja bi, da nema supruga Hrvata, na Jadran mogla samo uz uslov da na granici predoči potvrdu o plaćenom odmoru i negativan nalaz korona testa koji nije stariji od 48 sati.

Bez nalaza bi morala u dvosedmični karantin. Svi državljani EU i članovi njihove porodice ne moraju imati te potvrde i testove, odnosno ulaze u Hrvatsku kao i prije pojave korone, uz pridržavanje općih epidemioloških mjera.

U slučaju hrvatsko-bošnjačkog para, novinari 24 sata pitali su MUP – s njima mogu doći i djeca koja su prijavljena na istoj adresi, nezavisno od toga jesu li biološka djeca državljana EU.

Kako navode, jako je dugačak popis pravila koja treba proučiti prije dolaska. Na granici je potrebno dokazati srodstvo s EU članom porodice, npr. pokazati vjenčani ili rodni list, kako bi se izbjegla potvrda o smještaju, ili test na koronu,piše Depo.

Na granici je potrebno dokazati srodstvo s EU članom obitelji, primjerice pokazati vjenčani ili rodni list, kako bi se izbjegla potvrda o smještaju, ili test na koronu. Bez toga mogu ući i oni koji u Hrvatskoj imaju dugotrajno boravište. Državljani trećih zemalja, koji nisu članovi obitelji EU državljana, moraju imati potvrdu i za svaki neturistički razlog zbog kojeg dolaze i moraju u 14-dnevnu samoizolaciju, odnosno na sedam dana uz negativan test napravljen u RH, piše 24sata.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh