BiH

Pet mjeseci zatvora graničnom policajcu koji je za 20 eura propustio osobe iz Austrije

Sud Bosne i Hercegovine, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje,izrekao je presudu kojom je granični policajac Rajo Kikić proglašen krivim što je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Kikić je osuđen na pet mjeseci zatvora u koju će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 18. marta do 6. maja ove godine, saopćeno je iz Suda.

– Od optuženog Raje Kikića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 20 eura – navodi se u saopćenju.

Tih 20 eura, Kikić je, prema presudi, “zaradio” tako što je 16. marta, na graničnom prelazu u Brčkom, bez zdravstvenog pregleda dozvolio ulaz za tri osobe koje su došle iz Austrije.

– On je zahtijevao i primio dar kako u okviru svoje funkcije ne bi zabranio ili odbio ulazak u BiH za tri osobe iako je to bio u obavezi po Odluci Vijeća ministara od 15.3.2020. godine o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH. Licima koja su dolazila iz područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa dozvolio je, bez zdravstvenog pregleda i Rješenja o izolaciji, nezakonit ulazak u BiH nakon što je zahtijevao i primio novčanicu u iznosu od 20,eura – navedeno je u optužnici,piše Faktor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh