BiH

Zatražena istraga zbog pjena partija Dragana Mektića

Neshvatljivo je i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju hemikalije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a osudilo je upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je, kako se navodi u saopćenju iz ministarstva, zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od neodgovornih pojedinaca.

Iako iz Ministarstva u svom saopćenju ne navode imena “neodgovornih pojedinaca” njihov stav se, vjerovatno, odnosi na “pjena parti” koji je na Ukrini upriličio bivši ministar sigurnosti BiH i aktuelni državni zastupnik Dragan Mektić, koji se time pohvalio i na Twitteru.

– Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata RS-a da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene. ‘Vode Srpske’ su već naložile da se uzme uzorak vode za hemijsku analizu – navodi se u saopćenju,piše Avaz.

Iz ministarstva podsjećaju da je upotreba hemikalija pogubna za biljni i životinjski svijet rijeka, a posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu “cvjetanja rijeke”, odnosno “ukrinskom vodenom cvijetu”, koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira.

– Neshvatljivo je i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju hemikalije, a ministarstvo će do kraja insistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinioci ovakvog zagađenja rijeka – saopćeno je iz Ministarstva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh