BiH

Goraždani performansom “Nema te na kahvi” uz žrtve genocida u Srebrenici

Performans “Nema te na kahvi” protekao je, kao i do sada, bez ikakvih zvaničnih obraćanja, a pred duše ubijenih proučena je Fatiha.

Bol s porodicama žrtava genocida u Srebrenici i ovog jula nastoje podijeliti stanovnici Goražda. Nizom sadržaja i u ovom gradu na Drini obilježava se 25. godišnjica genocida, a Mreža mladih Muftijstva goraždanskog večeras je na Mostu Alije Izetbegovića u centru Goražda organizovala performans “Nema te na kahvi”, koji simbolizuje višegodišnju neizvjesnost čekanja porodica da se njihovi najmiliji vrate svojim kućama, ali i tugu koju nose godinama nakon što shvate da oni nikada doći neće, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mreža mladih Muftijstva goraždanskog već šestu godinu zaredom organizujem performans ‘Nema te na kahvi’. Ove godine performansu će prisustvovati manji broj ljudi zbog svima poznatih razloga, to je pandemija koronavirusa i mjere koje su već stupile na snagu. Iz tog razloga smo odlučili da ćemo performans organizirati na dvije lokacije. Pored mosta ‘Alije Izetbegovića’ u Goraždu, performans će se održati i na Omladinskom mostu u Ustikolini gdje će ekipa mladih iz naše Mreže realizirati taj projekat. Na ovaj način želimo da pokažemo majkama Srebrenice, koje su svoju najvažniju i najljepšu titulu izgubile na najnepravedniji mogući način, da ih nećemo zaboraviti, kao ni žrtve genocida i sve zločine koji su se desili u Srebrenici”, izjavila je Neira Žiga, članica Mreže mladih.

Aldin Džananović naglašava kako spominjanje Srebrenice predstavlja poziv na tišinu, uz bol i tugu kao emocije koje su stalno prisutne.

“Tu pamet prestaje. Kao Mreža mladih radimo na razvijanju kulture pamćenja kod mladih. Mi smo za to da se pamti, a ne sjeća, jer je pamćenje trajna, a sjećanje privremena kategorija. Citiraću profesora Dževada Jahića koji je nedavno izjavio da je kultura pamćenja najciviliziraniji oblik organizacije jednog društva, kojem su nanesene strahote ovakvog zločina. Mi jasno i glasno govorimo da pamtimo da se u Srebrenici desio genocid te da onaj ko to negira samo nastavlja genocid i da je fašista. Mi iz Goražda imamo poseban odnos sa Srebrenicom, jer smo i mi bili zaštićena enklava i možemo vidjeti šta bi se i nama desilo da se nismo odbranili. Tako da je na Goraždu veća odgovornost da se sjeća Srebrenice i da zahvaljuje svojim šehidima i poginulim borcima i svim braniteljima Armije RBiH koji su nam omogućili da konzumiramo slobodu. I ovo je jedan vid konzumacije te slobode koju su nam naši borci omogućili”, dodaje Džananović.

Performans “Nema te na kahvi” protekao je, kao i do sada, bez ikakvih zvaničnih obraćanja, a pred duše ubijenih proučena je Fatiha. Podršku mladima svojim prisustvom dao je i goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh