BiH

Stevo Pendarovski: “Srebrenica je sjećanje na opasni virus netrpeljivosti prema različitom”

Ovo je bez sumnje jedan od najmračnijih događaja u modernoj evropskoj istoriji za koji nema racionalnog opravdanja.

Stevo Pendarovski - Balkaneu.com

Stevo Pendarovski, predsjednik Sjeverne Makedonije je u video poruci na današnjoj komemoraciji povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici istakao da su događaji iz jula 1995. sjećanje na opasni virus netrpeljivosti prema različitom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prije 25 godina se dogodio genocid u Srebrenici, kada je više od 8.000 ljudi, većinom muškaraca i dječaka, sistematski ubijeno samo zbog toga što su bili Bošnjaci. Ovo je bez sumnje jedan od najmračnijih događaja u modernoj evropskoj istoriji za koji nema racionalnog opravdanja. Neki od zločinaca već su se suočili sa pravdom pred međunarodnim sudom pravde. Neki od preživjelih sakupili su hrabrost da pogledaju u oči svoje dželate i da oproste onima koji su se pokajali za svoje zločine. Ali, mnogi i dalje žive sa strašnim traumama, dodatno pojačanim negiranjem i relativizacijom istine o zločinima“, kazao je Pendarovski i nastavio:

Memorijalni centar i majke Srebrenice jasnom porukom nas suočavaju sa kolektivnom prošlošću i savjest su naše generacije. One ne potiču mržnju, niti traže osvetu, jer time se produbljuje nepravda. Istinu i pravdu traže samo kao preduslov mira.

Pendarosvki je naglasio da nas istorija, ne samo na Balkanu, uči da ideje o etnički čistim teritorijama uvijek vode ka tragediji, a da su nedavni balkanski ratovi pokazali da se genocid može ponoviti i nakon holokausta.

Ako jedna generacija ne progovori sljedeća generacija će zaboraviti, što stvara plodno tlo za nove sukobe. Pored sjećanja alternative se rade kroz obrazovanje koje promoviše solidarnost i suosjećanje za drugo. Poštujući urođeno dostojanstvo svake osobe, jedinstvo različitosti se štiti mehanizmima koji se bore protiv sistemske nepravde. Dvadesetpeta godišnjica genocida u Srebrenici dolazi u vrijeme pandemije COVID-19, koja svakodnevno ubija hiljade ljudi širom svijeta. Srebrenica je sjećanje na opasni virus netrpeljivosti prema različitom. Izgradimo društva u kojima će biti mjesta za svakog od nas, izgradimo dom u kojem možemo prihvatiti jedni druge uprkos našim različitostima, jer svi smo ljudi“, istakao je Pendarovski.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh