BiH

Boris Johnson: “Žrtvama i budućim generacijama dugujemo da pamtimo Srebrenicu”

Boris Johnson, premijer Velike Britanije u video poruci na komemoraciji povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici istakao je da žrtvama i budućim generacijama dugujemo da pamtimo dešavanja iz jula 1995. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Boris Johnson - Screenshot/Youtube

Prije 25 godina dok je strašni konflikt bjesnio u BiH, Evropa je svjedočila najgorem zločinu na svojoj teritoriji od vremena Drugog svjetskog rata. Više od 8.000 muškaraca i dječaka muslimana ubijeni su u genocidu u Srebrenici, a više od 20.000 žena i djece nasilno deportovani. Želim da vam se još jednom pridružim u sjećanju na žrtve tih užasnih događaja i da izrazim podršku porodicama i njihovoj borbi za pravdu. Kao i u mnogi drugim slučajevima tokom sukoba koji je doveo do nasilja i uništenja širom Zapadnom Balkana veliki broj porodica još uvijek ne zna za sudbinu njegovih najmilijih“, kazao je Johnson i nastavio:

Veliki broj počinilaca još uvijek nije odgovarao za počinjena nedjelja, a postoje i oni koji bi radije da zaborave ili negiraju značaj onoga što se desilo. To ne smijemo dozvoliti da se desi. Žrtvama i budućim generacijama dugujemo da pamtimo Srebrenicu i osiguramo da se nikada ne ponovi.

Istakao je da je ponosan na ulogu koju je Velika Britanija imala u posljednjih 25 godina u borbi za pravdu, uključujući i rad britanskih sudija, advokata i tužilaca.

Nastavićemo da na taj način radimo uz vas kako bismo eliminisali predrasude, indiskriminaciju i stvorili sigurniju budućnost sa više nade za sve“, poručio je Johnson.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh