BiH

Albin Kurti: “Genocid u Srebrenici teško breme na međunarodnoj savjesti i četvrt vijeka kasnije”

Kurti je kazao da se BIH i dalje suočava s ljudima koji negiraju postojanje genocida koji je tamo počinjen,..

Albin Kurti - Twitter

Iako je prošlo 25 godina od srebreničkog genocida za Srebrenicu i BiH još uvijek nema pravde i mira, poručio je lider Pokreta “Samoopredeljenje” i bivši kosovski premijer Albin Kurti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kurti je podsjetio na riječi Fouada Riada, sudije u Haškom tribunalu povodom potvrđivanja optužnice protiv Mladića i Karadžića za Srebrenicu u novembru 1995. godine.

“Dokazi koje je predočio tužilac opisuju nezamislive prizore i divljaštva: hiljade muškaraca pogubljenih i sahranjenih u masovnim grobnicama, stotine muškaraca pokopanih živih, žena i muškaraca osakaćenih i masakriranih, djece ubijene pred majkama, deda koji je bio primoran da jede jetru svog nećaka. Ovo su zaista prizori iz pakla, napisani na najmračnijim stranicama ljudske historije”.

Kurti je potom podsjetio da se danas obilježava 25 godina od srebreničkog genocida, koji je potresao svijet i u kome je više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka ubijeno, nakon što je vojska bosanskih Srba napala Srebrenicu. On je naveo da se do danas više od 1.000 ljudi se vode kao nestalo i nisu identifikovani, iako je pronađeno i identifikovano više od 7.000 tijela.

Kurti je kazao da se BIH i dalje suočava s ljudima koji negiraju postojanje genocida koji je tamo počinjen, iako “ono što se dogodilo u Srebrenici jeste genocid. Ne samo zato što je cijeli svijet to vidio, već je i Međunarodni sud pravde to potvrdio”.

“Nažalost, Međunarodni sud pravde je kao genocid kvalifikovao samo zločin koji se dogodio u Srebrenici, a ne zločine koji su se dogodili širom Bosne i Hercegovine, praktično smatrajući to „opštinskim genocidom“. Ubijeni u Srebrenici bili su iz cijele BiH, jer je Srebrenica bila zaštićeno područje UN-a. Srbija nije postala odgovorna za počinjenje genocida, ali odgovorna je za to što nije zaustavila genocid, kao da su trupe koje su izvršile genocid otišli u BiH iz drugih zemalja, a Srbija ih nije zaustavila!”, naveo je Kurti.

Istakao je da podaci Fonda za humanitarno pravo pod vođstvom Nataše Kandić govore da se blizu 4.000 oficira Vojske Jugoslavije iz Srbije borilo protiv Bošnjaka u BiH, koje je Srbija plaćala.

“Takođe, sve oružje i uniforme došli su iz Srbije. Od 25.000 ubijenih Srba u BiH, ni petina nisu bili civili. Srbija je odgovorna jer je na kraju Dejtonski sporazum potpisao predsjednik Srbije Slobodan Milošević. Dakle, za Srebrenicu i BiH još uvijek nema pravde i mira. Stoga ova surovost je teško breme na međunarodnoj savjesti i četvrt vijeka kasnije”, poručio je Albin Kurti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh