BiH

Medicinski tim iz Sarajeva stigao u Novi Pazar, Baljić poručio: “Ovdje je situacija mnogo ozbiljnija”

Medicinski tim iz Sarajeva koje jutros krenuo za Novi Pazar kako bi pomogao tamošnjim ljekarima u borbi protiv koronavirusa je stigao u taj grad.

Medicinski tim iz Sarajeva stigao u Novi Pazar - Sandžak live

Iz Sarajeva i Tuzle jutros je krenulo 15 zdravstvenih radnika s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli te sarajevske Hitne pomoći.

Šest zaposlenika KCUS-a je bilo u timu za pomoć Novom Pazaru, a predvodi ih šef Klinike za infektologiju doc. dr. Rusmir Baljić koji se i obratio Novopazarčanima po dolasku.

On je rekao da su nakon obilaska bolnice utvrdili da im opreme ne nedostaje, ali da nedostaje ljudstva.

Tim iz BiH planira ostati 14 dana, no kako je kazao doktor Baljić ostat će koliko god je potrebno.

Mi u BiH imamo ozbiljnu situaciju, ali to nije ni blizu ove situacije ovdje. Doktori koji rade ovdje su pravi heroji u bijelom“, rekao je Baljić.

On je dodao da su došli u manjem broju nego što su mislili, ali da se situacija zakomplikovala i u BiH zbog čega je određeni broj ljekara bio spriječen da krene.

Iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo odabrana su tri zaposlenika i to direktor ove zdravstvene ustanove mr. sci. med. dr. Adem Zalihić, kao i medicinski tehničari Sedin Popara i Adnan Salčin. Također, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav najavila je da će dva člana ovog štaba biti dio tima ljekara iz Sarajeva.

Zajedno sa timovima sa KCUS-a i Hitne pomoći stigla je i donacija od 40 bolničkih kreveta na čemu je šef tamošnje bolnice zahvalio.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli jutros je za Novi Pazar krenulo troje specijalista te isto toliko medicinskih tehničara, a na čelu se nalazi poznati hirurg prof. dr. Zijah Rifatbegović, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh