BiH

SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA

Dana 7.7.2020. godine je u Historijskom muzeju BiH otvorena izložba „Srebrenica: genocid u 8 činova“.

„Srebrenica 25: zajedno protiv virusa poricanja“ - PR / Haber.ba

Izložba je dio kampanje „Srebrenica 25: zajedno protiv virusa poricanja“, koja će trajati od 7. do 11.
jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica.

Kampanja će se odvijati istovremeno i online i u Historijskom muzeju BiH, ali i
drugim partnerskim organizacijama iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova.

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije.

Izložba se temelji na istoimenom interaktivnom narativu (http://srebrenica.sensecentar.org), a uključuje i izložbu fotografija „Krici iz masovnih grobnica“, fotografa Tima Lovelessa.

Izložbu su putem video obraćanja otvorili predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS), nasljednik MKSJ-a, sudac Carmela Agius i glavni tužitelj MRMKS -a Serga Brammertza.

Online vezom se publici obratila i Munira Subašić ispred Majki Srebrenice, dok je publiku u Historijskom muzeju BiH ugostila Elma Hašimbegović, direktorica HMBIH.

Pored izložbe, u Historijskom muzeju BiH je predstavljen film “Srebrenica 1995: Jedna sedmica u julu”. Tokom kampanje će biti predstavljeni materijali koji su dio bogate SENSE arhive od 2000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred MKSJ-om (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju), i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i
procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

„Srebrenica
25: zajedno protiv virusa poricanja“ – PR / Haber.ba

„Srebrenica
25: zajedno protiv virusa poricanja“ – PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh