BiH

Divlja deponija guši Zaglavicu, mještani u strahu od zaraze

Često šaljem zahtjeve Općini Drvar da se pitanje divlje deponije što prije riješi, ali oni ne žele ni da nam odgovore, kaže Pećanac.

Divlja deponija guši Zaglavicu - Avaz.ba

Na putu iz Drvara prema Martin Brodu i Nacionalnom parku Una nalazi se Zaglavica, malo selo pod padinama Osječenice.

Stanovnici ovog mjestašca, pored brojnih problema nesvojstvenih ljudima 21. vijeka, moraju da trpe i neugodan miris koji se širi sa ogromne divlje deponije. Predsjednik mjesne zajednice Zaglavica Petar Pećanac, koji živi nedaleko od deponije, godinama se bori sa ovim problemom.

Tu su se prije mene borili i drugi predsjednici mjesne zajednice Zaglavica da se deponija ukloni, ali bezuspješno. JP Komunalac iz Drvara dovozi ovdje smeće na samo nekoliko kilometara od grada. Često šaljem zahtjeve Općini Drvar da se pitanje divlje deponije što prije riješi, ali oni ne žele ni da nam odgovore – kaže Pećanac.

Uginule životinje

Inače, Pećanac je naš čuveni alpinista i prvi čovjek iz Bosne i Hercegovine koji se popeo na najviši vrh svijeta Mont Everest.

Pećanac kaže da travu oko deponije pasu ovce i krave, koje se, nažalost, mogu često naći i unutar deponije, jer im je put otvoren pošto jednim dijelom nema ograde.

Ranije je krava uginula ovdje na deponiji. Bacaju se uginule životinje, a jučer sam ispred deponije zatekao i bačenu bezglavu svinju – ističe Pećanac i dodaje da je jedan od komentara bio “pa ko pije to mlijeko“.

Pa ko pije, Drvarčani piju. Mlijeko se odvozi i u Bihać pa ti utvrdi ima li tu nekih kancerogenih sredstava – kaže Pećanac.

Pitanje deponije nikad se nije našlo na Općinskom vijeću iako je to traženo nekoliko puta.

Ovdje uz cestu je bio i kontejner, ali je ukraden i vjerovatno prodat u staro gvožđe – priča Pećanac, koji tvrdi da su u januaru ove godine predložili Općini da se konačno riješi pitanje deponije.

Uputili smo prijedloge da se ona sanira, presvuče zemljom i zabrani dalje skladištenje otpada, ali od toga ništa. Tražili smo da se nađe druga lokacija za deponovanje otpada koji će se odlagati po ekološkim standardima. Ništa ni od toga nije urađeno.

Nemaju ni vodu

Kad smo jednom blokirali deponiju poslali su policiju da nas hapsi, ali su se povukli zbog kamera. Registrovali su firmu KROM reciklaža d.o.o. za reciklažu na adresi zgrade općine Drvar, a nemaju mašine, nemaju ništa. Eto, ako već imaju tu firmu što ne recikliraju – pita se Pećanac.

Mještani Zaglavice nemaju ni vodu, piju kišnicu iz bunara.

Najteže je ljeti kad presuši. Nemamo ni kablovsku, internet, nemamo ništa što imaju civilizovani ljudi u 21. vijeku. Ali, zato nas svakodnevno zatrpavaju smećem – ističe Pećanac.

On je najavio da će mještani 1. avgusta izvesti totalnu blokadu deponije ako se do tada nešto ne preduzme i deponija ne zatvori.

Pored svih problema tu je i krivolov. Ubijaju srne, divlje svinje i kad je sezona zabrane lova. Ostavljaju smeće, a nedavno su pucali i na našu tablu u Zaglavici, tu su dvije rupe od metka – rekao je Pećanac, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh