BiH

Pismo podrške iz Krajine za Sandžak, od Krajišnika za Sandžaklije

Pišemo vam Pismo podrške, da znate da niste sami, niti zaboravljeni od nas, jer nas povezuje jedna vjera i nacija. Zajednička historija i kultura naših predaka.

Novi Pazar - Screenshot

Grad Novi Pazar, Nihat Biševac, gradonačelnik Opšta bolnica Novi Pazar, Meho Mahmutović, direktor Mešihat Islamske zajednice u Sandžaku, Mevlud ef. Dudić, Muftija i predsjednik


Esselamu alejkum Bošnjaci Sandžaka, poštovane Sandžaklije

pišemo vam iz Bosanske krajine, regije koja obuhvata gradove od Livna, Jajca, Banjaluke, do Bihaća, odnosno iz Krajine, koja je u dolinama rijeka Vrbasa i Plive odnosno Une i Sane. Poručujemo vam sa vrha domovine odnosno nacionalne matice nas Bošnjaka – Bosne, gdje ste uvijek dobrodošli, a posebno u Krajini, kao i mi u Sandžak, bez obzira na nametnute nam granice, u vezi entiteta u BiH, odnosno granica između Srbije i Crne Gore.

Zbog toga što su nam temperamenti odnosno karakteri, kao i životni ideali (istina, pravda, inat, ponos, čast, dostojanstvo…) toliko izraženi, govorimo glasnije i izgledamo drugačije, uvijek uspravljene kičme i podignute glave, bez obzira na okolnosti i neprijatelje. Uvijek smo određeni, a ne na pola, ne znamo izdati, uvijek spremni na ličnu i kolektivnu žrtvu, radi odbrane domovine i „duhovnog“ i nacionalnog centara – Sarajevo, bez obzira na političke odluke, kojima smo počesto zaboravljeni, zanemareni i oštećeni.

Nego, pišemo vam Pismo podrške, da znate da niste sami, niti zaboravljeni od nas, jer nas povezuje jedna vjera i nacija. Zajednička historija i kultura naših predaka. Vjerujemo da će naši potomci živjeti bolje životne sudbine, jer su naše veze sve jače i bliže, od prijateljstava do brakova, od porodičnih do institucionalnih odnosa, pa tako i sa Udruženjem građana porijeklom iz Sandžaka, sa sjedištem u Sarajevu.

S tim u vezi, pozivamo naše predstavnike Općina i Gradova, premijera Unsko-sanskog kantona, direktora KB “Irfan Ljubijankić” u Bihaću, Muftijastvo bihaćko i banjalučko, našu dijasporu, koja se pre/poznaje, zajedno živi i sarađuje širom svijeta, da se odazove vašim potrebama, jer vi ste u Sandžaku, historijsko pravo i obaveza Bosne i Bošnjaka.

Također, pozivamo vas da budete jaki, da pobjedite i u ovoj borbi, a kako bi se lakše oporavili od ovog izazova, pozivamo vas da nam dođete, jer i mi smo kao i vi velikodušni domaćini. Kroz organizirane mektebske posjete, školske i studentske ekskurzije, radi dodatnog upoznavanja, prijateljstava, porodičnih veza i saradnje.

Na kraju, očekujte podršku od nas i naših institucija ili kroz vaše ne/vladine organizacije koje su već započele procese u vezi prikupljnja finansijske i materijalne pomoći. Mi smo Krajišnici, a vi Sandžaklije i obratno, a prije/iznad svega Bošnjaci. Mi smo zapadna, a vi istočna Krajina/Sandžak, i u dobru i u zlu, jedno i uvijek zajedno!

S poštovanjem,
Bihać, juli, 2020. god.

v.d. predsjednika Udruženja
ABAR Adnan Bajrić


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh