BiH

Zatvoren vrtić “Zvončići” u Sarajevu zbog oca jednog djeteta koji je zaražen koronavirusom

Nekoliko sarajevskih vrtića do sada je bilo izloženo opasnosti koronavirusa jer je kod užih članova porodice djece potvrđena infekcija na koronavirus.

Vrtić - Ilustracija/Nap.ba

Posljednji u nizu je i vrtić Zvončić, općina Novo Sarajevo, koji od danas ne radi jer je zaražen koronavirusom otac jednog djeteta iz ovog vrtića i dok se ne izvrše potrebne provjere, vrtić neće primati djecu.

Vrtić Mašnica, koji se nalazi u općini Novo Sarajevo, prema epidemiološkoj procjeni Zavoda za javno zdravstvo KS i naredbe obustavio je rad 30. juna 2020. godine u periodu od 14 dana samoizolacije djece i porodice, uposlenika vrtića Mašnica, a za to vrijeme vrtić će se generalno mehanički očistiti i bit će izvršena protivepidemijska dezinfekcija.

Pratit će se zdravstveno stanje djece, a naša ustanova svakodnevno kontaktira nadležne zdravstvene institucije, slijedeći upute i naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo KS i redovno se vrše konsultacije sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo o aktivnostima i mjerama sprečavanja širenja COVID-19 – kazala je Amela Buljubašić, v. d. direktorice JU Djeca Sarajeva.

Direktorica dodaje da u najkraćem mogućem roku zatvaraju vrtiće, gdje se pokaže sumnja na moguću zarazu koronavirusom. Djeca od 30. juna mogu ponovo boraviti u vrtiću Slavuj.

U skladu sa preporukama Zavoda za javno zdravstvo KS i epidemiološkoj procjeni, djeca vrtića Slavuj, nakon što je utvrđeno da nisu zaražena koronavirusom i da su negativna, od 30. juna mogu dolaziti u vrtić. I dalje nastavljamo sa relevantnim preporukama i mjerama sprečavanja širenja COVID-19, kao i u svim drugim aktivnostima. Vrtić je generalno mehanički očišćen i izvršena je protivepidemijska dezinfekcija – pojašnjava Buljubašić.

Pored svih mjera svaki roditelj prilikom dovođenja djeteta će popuniti moralnu izjavu da dijete nije imalo povišenu temperaturu, respiratorne simptome, malaksalost, te proliv i gubitak mirisa i okusa, kao i niko od njihovih članova porodice, te da nije u fazi testiranja.

Odgajatelji su obavezni nositi maske, često pranje ruku i dezinfekcija ruku, a obavezno je da se često vrši pranje ruku kod djece. Svakodnevno se popunjava evidencija za djecu i odgajatelje o izmjerenim temperaturama beskontaktnim toplomjerima (ime i prezime osobe/djeteta, datum i vrijeme mjerenja i vrijednost temperature). Redovno se čiste, provjetravaju i dezinfikuju prostori vrtića, oprema i didaktički materijal. Do daljnjeg su zabranjeni ulasci roditelja, kao i drugih osoba u vrtiće – zaključuje direktorica JU Djeca Sarajeva, prenosi “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh