BiH

Drastično poskupljenje prijevoza za nezaposlene u kantonu Sarajevo

Cijena mjesečnog kupona za nezaposlene stanovnike Kantona Sarajevo u vozilima GRAS-a i Centrotransa od 1. jula sa 12 KM povećana je na 30 maraka.

Kako su mogli drastično povećati cijene mjesečnih kupona i to za najugroženiju kategoriju stanovništva koja je na birou i nema nikakvih primanja, iz GRAS-a su odgovorili:

– Na osnovu Sporazuma o privremenom utvrđivanju stvarne cijene koštanja komunalne usluge javnog linijskog prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo zaključenog 28. januara 2020. godine izvršeno je usklađivanje cijena prijevoznih usluga na području Kantona Sarajevo. Sporazum je potpisan između tadašnjeg Premijera Vlade KS Edina Forte i direktora preduzeća GRAS i Centrotrans. Sporazumom je utvrđeno da će se nove cijene za kategoriju nezaposlenih lica primjenjivati od 1. jula 2020. godine. Sporazumom nije predviđeno da Vlada KS subvencionira ovu kategoriju korisnika, dok GRAS ovu vrstu mjesečnih kupona subvencionira u iznosu od 23 marke za zonu A (ekonomska cijena kupona je 53KM), odnosno 85 KM za sve četiri zone na svim vidovima prijevoza (ekonomska cijena 115 KM).

Obavještavamo korisnike javnog gradskog prijevoza da je danas, 30.6.2020. godine počela prodaja pretplatnih karata za juli 2020. godine za radnike, vanredne studente, nezaposlene osobe, uposlenike MUP-a, privremene penzionerske kupone, strane penzionere, bračni drug penzionera, invalide, šehidske porodice, ratne vojne invalide i dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja.

Napominjemo da je period važenja pretplatnih karata za mart za učenike osnovnih i srednjih škola, redovne studente i penzionere produžen do kraja augusta 2020. godine, saopćeno je iz GRAS-a,prenosi Faktor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh