BiH

Dan deblokade: Časni branioci su nas trajno zadužili

Na današnji dan prije 27 godina deblokiran je Grad Mostar. Vojnom operacijom u kojoj je osvojen bastion – Sjeverni logor, a od agresora oslobođena i bjelopoljska kotlina, Mostar je na današnji dan spojen sa ostatkom slobodne teritorije Republike Bosne i Hercegovine.

Branioci Mostar / PR - Haber.ba

– Mostar je od 9. maja 1993. godine bio potpuno blokiran i odvojen od ostatka slobodne teritorije. Bili smo do današnjeg dana primorani probiti se, bez obzira što smo bili na izmaku snaga. Hrabrošću rboraca, operacijom koja se teško izvodi, uspjeli smo sa malo materijalno-tehničkih sredstava probiti se, osloboditi Bijelo Polje i spojiti Mostar sa ostatkom slobodne teritorije, podsjeća ratni komandant Muharemović.

Dodaje i kako se osjećaj sreće i zadovoljstva zbog slavne pobjede svake godine pomiješa sa tugom zbog pogibije saboraca među kojima i narodnog heroja Midhata Hujdura – Hujke.

Branioci, Mostar / PR- Haber.ba

Ministar za pitanja boraca Federacije BiH Salko Bukvarević u Mostar je došao, kaže, kako bi iskazao poštovanje šehidima i palim borcima predvođenim Hujdurom.

– Oni se ne smiju zaboraviti, kao ni oni koji su danas živi, a bili su učesnici slavne bitke. Trajna zadaća je obilježavati značajne datume i prisjećati se svih važnih ljudi za odbranu zemlje. Svi oni su nas časnim djelom zadužili. Također, dužni smo prenositi istinu o odbrani na mlađe sa željom i ciljem da ovdje zauvijek vlada mir i da se više nikad ne dogodi stradanje, agresija ili rat, izjavio je Bukvarević.

Branioci Mostar / PR – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh