BiH

Druga bh. povorka ponosa 23. augusta u Sarajevu

Iako su suočeni sa epidemiološkom situacijom uzrokovanom virusom korona, LGBTIQ zajednica poručuje da zna kako je to svakodnevno živjeti u izolaciji i strahu od potencijalnih napadača

Druga Bosanskohercegovačka povorka ponosa bit će održana 23. augusta u Sarajevu s ciljem da se doprinese boljem položaju lezbejki, gejeva, bise*sualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u društvu, saopćili su organizatori.

Iako su suočeni sa epidemiološkom situacijom uzrokovanom virusom korona, LGBTIQ zajednica poručuje da zna kako je to svakodnevno živjeti u izolaciji i strahu od potencijalnih napadača.

Zato će koristeći pravo na javno okupljanje koje im je Ustavom zagarantovano i organizirati povorku jer ne mogu čekati i trpiti sporost sistemskih promjena, javlja “FENA”.

Nastojat će reagovati na tešku ekonomsku i socijalnu situacija koja je dodatno pogoršana aktuelnom pandemijom, nezaposlenošću, korupcijom, odlaskom mladih iz države i drugim problemima koji utiču na njihove živote.

Među njima izdvajaju one da “u BiH ne postoje sigurni javni prostori za LGBTIQ osobe”, te se suočavaju sa homofobijom odlaskom u javne institucije, kafiće, restorane, pozorišta, kina ili bilo koje drugo javno mjesto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh