BiH

Virus korona ne posustaje u Hercegovini

Ljubinje i Bileća danas broje najviše novooboljelih od virusa korona u bh. entitetu RS.

Korona u Hercegovni - Atvbl.com

Brojka zaraženih u Istočnoj Hercegovini dostigla je 55. U Ljubinju je ukupno 31 osoba pozitivna na virus korona, 14-oro ih je u Bileći, osam u Trebinju, te pet u Berkovićima, prenosi “ATV“.

U svemu tome ono što se može reći da je dobro jeste to da je većina novooboljelih bez simptoma ili sa veoma blagom kliničkom slikom. Sudeći prema podacima većine, čini se da je sve krenulo iz Stoca.

Većina ovih novoregistrovanih slučajeva su radnici jednog pogona za preradu ribe iz Stoca, iz FBiH. To je pogon koji zapošljava negdje oko 120 radnika, a od kojih je 70 osoba sa područja Bileće, Ljubinja i Berkovića. Mi smo izvršili testiranje tih radnika, do sada imamo 32 osobe koje su pozitivne“, rekla je Julija Kralj, specijalista epidemiologije.

Da se epidemiološka situacija u Republici Srpskoj pažljivo prati, te da za sada nema govora o restriktivnijim mjerama, poručuje predsjednik Republike Srpske. Željka Cvijanović kaže, prati se ono što kaže struka. A ona kaže da moramo biti ozbiljniji u poštovanju određenih mjera, uprkos nedavnoj relaksaciji.

Pratit ćemo, vidjet ćemo šta se dešava. Za sada nije bilo govora o nekim velikim restrikcijama ili vraćanju nekih mjera kakve smo imali ranije, ali to se nikako ne zna. Čuli ste poruke iz zemalja iz regije koje takođe razmišljaju na određeni način da li pojačati određene mjere. Evo pratit ćemo, vidjet ćemo i ponašat ćemo se u skladu sa onim što je naša situacija i kako to gleda okruženje i šta oni rade“, istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Ne vrijede nikakve odluke državnih organa ukoliko je većinska svijest u našem narodu na strani da više ne treba da se bojimo virusa, poruka je rukovodstva Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

Od tamo stiže apel i da građani ne rizikuju svoje zdravlje, da poštuju mjere, te da se ne “lomi kičma” zdravstvenom sistemu Republike Srpske koji je hrabro i odlično odreagovao u početnoj epidemiji i spriječio italijanski ili španski scenario.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh