BiH

Antonio Guterres: “Žao mi je što neću biti u Srebrenici”

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da mu je veoma žao što zbog pandemije neće moći biti u Potočarima ovog 11. jula.

Antionio Guterres- Time

Veoma mi je žao da neću moći biti tamo. Moja namjera je bila da budem upravo tamo. Mislim da je to jedan od najtragičnijih trenutaka u historiji Evrope i u historiji UN-a. Ono što se dogodilo je strašno, i mi trebamo naučiti lekciju Srebrenice da bi smo izbjegli bilo koji genocid u budućnosti. Mislim da je veoma, veoma važno da mi obilježimo tu godišnjicu sa svim sredstvima koje nam stoje na raspolaganju i mi ćemo to učiniti koliko god budemo mogli. To je nešto što nikad neću zaboraviti – rekao je Guterres. odgovarajući na pitanje novinaru Erol Avdoviću na virtualnoj konferencije za medije s glavnim sekretarom UN-a.

Prisjetio se dešavanja iz Srebrenice 1995. godine dok je bio premijer Portugala.

Sjećam se kako sam to doživio dok sam bio u mojoj zemlji i taj me horor još drži. Moramo učiniti sve da se te stvari ne zaborave i posebno da se te stvari nikad više ne ponove – naveo je Guterres, prenosi “Vijesti“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh