BiH

Traži se hitna raspodjela medicinske pomoći koja je donirana BiH

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je zaključak o hitnoj raspodjeli humanitarne pomoći koja je stigla u BiH kao pomoć za vrijeme pandemije koronavirusa.

Sjednica predstavničkog doma parlamenta FBiH - FENA

Alma Kratina, šefica kluba Demokratske fronte (DF), tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH predložila je da jedan od zaključaka ovog zasjedanja bude apel za raspodjelu medicinske pomoći koja je donirana Bosni i Hercegovini, a zbog neriješenih administrativnih procedura stoji još na lageru iako se zaraza koronavirusom širi.

Budući da danas na sjednici nemamo predviđen poslanički sat za pokretanje inicijativa, smatrala sam, a s tim se složio i predsjedavajući Doma, da trebamo uputiti apel, u vidu zaključka, koji bi se odnosio na raspodjelu medicinske opreme i sredstava, pristiglih na aerodrom u Sarajevo. U situaciji kad imamo znatno pogoršanu epidemiološku sliku u Federaciji BiH, povećanje broja zaraženih, smatramo nedopustivim da u ovom momentu ta medicinska oprema čeka, a istovremeno, na terenu, iz kantona dolaze informacije da toga fali zdravstvenim ustanovama. Smatram zastoj apsolutno nedopustivim i mi ćemo zaključkom tražiti, kao Parlament, da procedura hitno bude završena te oprema bude dostupna medicinskim ustanovama – kazala je Alma Kratina novinarima, javlja “FENA”.

Kratina smatra da će inicijativa koju je obrazložila dobiti većinsku podršku zastupnika.

Njeno je mišljenje i da treba zatražiti utvrđivanje krivice za zastoj u raspodjeli donirane medicinske opreme, što je trenutno manje važno, kako ističe, pred potrebom za usmjeravanje zdravstvenom sektoru.

Praktično bez rasprave primljena je k znanju i Odluka Vlade FBiH o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti Federacije BiH za 2020. godinu.

Prihvaćeni su i izvještaji o radu i poslovanju preduzeća „Sarajevoputevi“ za 2016., 2017. i 2018. godinu.

Na kraju sjednice zastupnici su podržali izbor i imenovanje članova u Parlamentarnu komisiju za reviziju.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je davanje prethodne saglasnosti u postupku izdavanju energetske dozvole određenim privrednim društvima za izgradnju pet vjetroelektrana u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Saglasnost je izražena većinom glasova tokom današnje 12. redovne sjednice Predstavničkog doma koja je u toku i održava se online putem.

Davanje prethodne saglasnosti ovdje se odnosi na postupak izdavanja energetske dozvole privrednom društvu VE Gradina d.o.o. Tomislavgrad za izgradnju vjetroelektrane “Gradina”, potom privrednom društvu TOMKUP d.o.o Tomislavgrad za izgradnju vjetroelektrane “Baljci”, kao i firmi Kamen-Dent d.o.o. Mostar za gradnju vjetroelektrane “Pakline 2”. Sve to se odnosi i na postupak izdavanja energetske dozvole privrednom društvu HB WIND d.o.o. Livno za izgradnju vjetroelektrane “Orlovača” te firmi IVOVIK d.o.o. Sarajevo za gradnju vjetroelektrane “Ivovik”.

U okviru ove tačke dnevnog reda, Predstavnički dom je većinom glasova odobrio i zaključak o potrebi potpune zabrane gradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

Istovremeno je Federalna vlada zadužena da u naredna tri mjeseca analizira propise koji se odnose na gradnju takvih objekata te u cilju zaštite rijeka odnosno okoliša, predloži odgovarajuće zakonske izmjene.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh