BiH

Dodik u Moskvi: Svijet treba znati da je pobijeno 500.000 Srba

Besmrtni puk je refleksija ruskog naroda na velike žrtve koje su podnijeli u Drugom svjetskom ratu, te je neophodno učiniti sve na rehabilitaciji tih događaja, jer ako to sve ode u zaborav, potomci onih koji su činili zločine pričaće neku svoju priču, izjavio je danas u Moskvi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik..

Milorad Dodik - ATVBL.com

Dodik je poručio da očekuje da će se Paradom pobjede rehabilitovati stare istinske vrijednosti iz Drugog svjetskog rata.

“Treba se suprotstaviti reviziji sa kojom se i mi suočavamo, kao što je to bilo kroz deklaraciju koju su donijeli u parlamentu BiH gdje su srpski narod, koji je preživio genocid, stavili na treće mjesto stradalnika od fašizma u BiH, što je netačno i što je neka vrsta revizije istorije kod nas”, rekao je Dodik.

On je istakao da se i Rusi suočavaju sa činjenicom da narod, odnosno država koja je imala najviše stradalih i koja je odlučujuće doprinijela slomu fašizma u Evropi da se sada ta istorijana Zapadu drugačije piše.

On je naglasio da se sada pokušava staviti u negativan kontekst uloga Sovjetskog Saveza i Crvene armije.

“I zato vjerujem da se iz tog razloga i Putin i ruska država pokušavaju da se kroz paradu i sjećanja suprostave tom obliku revizije koji je bezočan. Oni koji su generelisali najpogubniju i najtežu ideologiju u prošlom vijeku, a sada njihovi nasljednici pokušavaju da ih rehabilituju i da pokažu da su oni pobjednici, a u suštini stradalnici su i ruski i srpski narod koji je izgubio mnogo ljudi, značajan broj populacije u Drugom svjetskom ratu”, istakao je Dodik.

Uoči Parade pobjede u Moskvi, Dodik je za “RTRS” rekao da to što su se Rusi u oslobodilačkom i pobjedničkom naletu pojavili u Berlinu bio je refleks da se pobijedi okupator, a ne primarna politika Rusije.

“Tako je i kod nas Srba. Komunisti su, nažalost, sve vrijeme u Jugoslaviji minimizirali stradanje Srba na mnogim stratištima, jamama, logorima, pa čak i danas prikrivaju stradanje našeg naroda kroz floskulu ‘žrtve fašizma’. To bi moglo da su stradali bar podjednako svi, i muslimani i Hrvati tog vremena. Međutim, to nije tako i pripadnici tada muslimana, sada Bošnjaka, i ranije Hrvata pripadali su pokretu koji je pobio Srbe i to treba da pojasnimo onima koji sada pokušavaju da vrše reviziju istorije”, poručio je Dodik.

On je ocijenio da je neophodna “internacionalizacija tih činjenica, jer malo ljudi i među nama, a ne u svijetu zna da je 500.000 Srba ubijeno u Jasenovcu”.

“To je žalosno i zato sve treba raditi na rehabilitaciji tih događaja u smislu činjenica, jer ako to ode u zaborav potomci tih koji su činili zločine objašnjavaće svoju priču koja nema veze sa istinom”, zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh