BiH

Aida Pilav: “Imamo pet klastera, ali nije to ništa; Nema panike, o uvođenju restriktivnih mjera ne razmišljamo”

Ponovila je da su to mjere poput nošenja maski posebno u zatvorenim prostorima, držanje fizičke distance u zatvorenim prostorima, dezinfekcija prostora i lična higijena.

prof. dr Aida Pilav - Faktor.ba

Načelnica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je kako je u Kantonu Sarajevo trenutno aktivno 116 slučajeva korona virusa, ali da nema mjesta panici. O uvođenju restriktivnih mjera ne razmišljaju, ali poziva građane da budu veoma oprezni jer virus je i dalje tu.

Podsjetila je da je posljednji slučaj u KS zabilježen 14. maja, te da je uslijedio mirni period, ali nakon popuštanja mjera broj zaraženih se početkom juna povećao, što je bilo očekivano.

Od 11.6. do 21.6. smo imali najveći broj novozaraženih – 94. Trenutna situacija je takva da imamo 116 aktivnih slučajeva, a izliječnih 111. Opet smo u situaciji u kojoj je broj novozaraženih veći od izliječnih što bi bila poruka prema stanovništvu da je poštivanje javno zdravstvenih mjera potrebno – kazala je Pilav.

Ponovila je da su to mjere poput nošenja maski posebno u zatvorenim prostorima, držanje fizičke distance u zatvorenim prostorima, dezinfekcija prostora i lična higijena.

Kada je došlo do povećanja broja zaraženih u junu imali smo definiranih pet klastera i to su porodični klasteri. Prvi je zatvoren, i indikativno je da je imao 20 osoba, a riječ je o nezaštićenim porodičnim kontaktima. Jedna od naših sugrađanki je došla autobusom iz Švedske, jedan izvor zaraze je iz Hrvatske i dva iz Srbije. Ohrabrujuće u ovoj situaciji je da je virus izgubio svoju potentnost i virulentnost. Na KCUS-u je 18 pacijenata, svi su stabilno i niko nije na respiratoru. Krizni štab KS ne razmišlja o nekim mjerama za sada, izuzev posljednje koja je privremena zabrana posjeta socijalno-zdravstvenim ustanovama – kazala je Pilav.

Kada je riječ o jednom potvrđenom slučaju zaraze koronavirusa zaposlenice Gerontološkog centra, kazala je da su testiranja štićenika u toku, ali je situacija pod kontrolom.

Također, poslane su i preporuke Skupštini i Vladi KS nakon što je utvrđeno da su zastupnik Elmedin Konaković i predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik pozitivni na koronavirus. Pilav je poručila da nema mjesta za zabrinutost, prenosi “Depo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh