BiH

Sedam osoba uhapšeno, putem Facebooka vrbovali djecu

Ove osobe su putem društvene mreže Facebook vrbovali djecu, zatim ih navodili na izradu sadržaja dječije po*nografije, odnosno tražili od djece da se fotografišu bez odjeće, opisujući im detaljno način na koji da fotografišu intimne dijelove tijela

Policija Republike Srpske realizovala je od septembra 2019. do juna 2020. godine akcije kodnog naziva “Karika” i “Instikt” u kojima je uhapšeno sedam osoba, koje su putem društvene mreže Facebook vrbovale djecu radi dječije po*nografije.

Uprava kriminalističke policije MUPRS-a podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Doboj izvještaj protiv šest osoba čiji su inicijali Lj.Đ. iz Prnjavora, I.Ј. iz Zvornika, S.B. iz Dervente, D.G. iz Bijeljine, H.Š. iz Živinica i M.T. iz Gračanice za krivična djela iskorištavnje djece za po*nografiju, upoznavanje djece s po*nografijom i iskorištavanje kompjuterske mreže ili komunikacije drugim tehničkim sredstvima za izvršenje krivičnih djela se*sualnog zlostavljanja ili iskorištavanja djeteta.

Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor podnesen je izvještaj protiv osobe S.F. iz Kozarca za krivična djela spolna zloupotreba djeteta starijeg od petnaest godina, iskorištavnje djece za po*nografiju i iskorištavanje kompjuterske mreže ili komunikacije drugim tehničkim sredstvima za izvršenje krivičnih djela se*sualnog zlostavljanja ili iskorištavanja djeteta.

Prilikom pretresanja osoba i stambenih prostorija koje navedene osobe koriste, a koji su vršeni na području Zvornika, Srpca, Bijeljine, Dervente, Prijedora, Živinica i Gračanice (u Federaciji BiH) pronađeni su i oduzeti predmeti koji su korišteni za izvršenje premetnih krivičnih djela. Riječ je o mobilnim telefonima, računarima, uređajima za skladištenje digitalnih podataka i slično. Također, prilikom pretresanja pronađena je i oduzeta određena količina oružja i municije.

U saopćenju iz MUPRS-a su najavili da će Uprava kriminalističke policije, Odjeljenje za visokotehnološki kriminalitet i u narednom periodu provoditi planske aktivnosti na otkrivanju i dokazivanju krivičnih djela se*sualne ekspoatacije djece.

Prema nezvaničnim infomacijama, ove osobe su putem društvene mreže Facebook vrbovali djecu, zatim ih navodili na izradu sadržaja dječije po*nografije, odnosno tražili od djece da se fotografišu bez odjeće, opisujući im detaljno način na koji da fotografišu intimne dijelove tijela,prenosi Fokus.

Zatim su upoznavali djecu o po*nografiji, šaljući im fotografski i video materijal po*nografskog sadržaja, a komunikacijom posredstvom Messengera i Vibera i SMS poruka dogovarali takozvane sastanke radi vršenja obljube ili izjednačene spolne radnje.

Navedene osobe su dogovarale sastanke, detaljno opisujući s kojim ciljem žele da se vide sa djecom.

Po dolasku na ugovorene sastanke uhapsili su ih policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet.

Starosna struktura žrtava je od 12 do 14 godina, a osumnjičenih osoba od 30 do 65 godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh