BiH

Stigla važna obavijest: Gdje se u BiH može vršiti PCR testiranje i koliko košta

PCR detekciju SARS-CoV-2 virusa mogu obavljati samo laboratoriji zdravstvenih ustanova koji su verificirani od strane Federalnog ministarstva zdravstva (FZZJZ).

Testiranje na Covid-19 - Twitter

Za obavljanje predmetne djelatnosti od strane ministarstva do sada su verificirani klinički centri Sarajevo, Tuzla i Mostar, Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj, objavili su u iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Osim toga, dodaje se, određeno je da se kao podrška javnom sektoru u Federaciji BiH, za obavljanje laboratorijske dijagnostike na COVID-19 može uključiti i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu – Laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja.

Ističe se da testiranja koja se svakodnevno obavljaju na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija se ne naplaćuju od pacijenata, već se obavljaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Navedene, odnosno verificirane javne zdravstvene ustanove u zavisnosti od svojih mogućnosti i kapaciteta mogu ovu uslugu pružati i u komercijalne svrhe, odnosno na osobni zahtjev građana.

“Testiranje ovom metodom u komercijalne svrhe svakako treba promatrati odvojeno od testiranja koja se svakodnevno obavljaju na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija i koja se, podcrtavamo, ne naplaćuju od pacijenata, već se obavljaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Prilikom pružanja usluga testiranja u komercijalne svrhe na zahtjev građana verificirane zdravstvene ustanove ne smiju koristiti testove i drugu potrebnu medicinsku opremu koju su dobile putem donacija, odnosno koje su im nabavljene iz sredstava proračuna na svim nivoima, nego isključivo testove i opremu koju nabavljaju iz vlastitih sredstava“, ističu iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Cijenu PCR testiranja na SARS-CoV-2 virus u iznosu od 215,20 KM utvrdio je, sukladno svojim ovlastima iz članka 104. Zakona o zdravstvenom osiguranju, kao i propisanoj metodologiji, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, zaključuju iz ministarstva, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh