BiH

Bihać: Uhapšen savjetnik kantonalnog premijera

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros (15. juna) su uhapsili Mirsada Topčagića, savjetnika premijera Unsko-sanskog kantona (USK).

SIPA - Depo.ba

U nastavku akcije „Pero“, koju vodi Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona zbog nezakonitog izdavanja fakultetskih i srednjoškolskih diploma, u Bihaću je izvršen i pretres kabineta koji koristi Topčagić.

„Osumjičenom se stavlja na teret da je koristeći svoj službeni položaj u maju ove godine korsteći svoj službeni uticaj i položaj pokušao uticati na ministra obrazovanja u Vladi USK da pokrene prekršajni postupak protiv Admira Hadžipašića i Centra za obrazovanje odraslih „Vita plus“ Cazin, čiji je vlasnik, i na taj način pokušao onemogućiti vođenje krivičnog postupka protiv osumnjičenih u prednetu „Pero“ koje se vodi zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja. Međutim ministar je to odbio i o svemu obavijestio Tužilaštvo“, kazala je za Radio Slobodna Evropa Irena Marjanović, portparolka Tužilaštva USK.

Istvoremno pripadnici SIPA-e danas vrše i pretres u općini Cazin. Sumnja se da je osumnjičeni P.R., koji je ranije lišavan slobode u okviru ove akcije, nabavljao lažne dplome, kako bi ih pojedinci koristili za dobijanje općinskih poticaja.

Akcija „Pero“ pokrenuta je u novembru 2019. godine kada je u nekoliko bh. gradova uhapšeno više osoba povezanih s nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Ranije su, između ostalih, bili uhapšeni vlasik Visoke međunarodne škole „Vita Plus” Cazin i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Admir Hadžipašić, zastupnik u Skupštini USK Rasim Pajić i šef Osjeka za droge u MUP-u USK Alaga Čaušević.

„Istragom u ovom predmetu prvobitno je bilo obuhvaćeno 50 pravnih i fizičkih lica, ali će se ona proširiti i prema licima koja su nabavljala lažne doplome“, ističe Marjanović.

Prvoosumnjičeni Admir Hadžipašić trenutno je na slobodi, jer su istekli razlozi za određivanje mjere pritvora, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh