BiH

Penzionerima u Novom Sarajevu po 50 KM

Riječ je o dodjeli jednokratne pomoći najugroženijim kategorijama penzionera Novog Sarajeva, koji primaju minimalnu penziju

Penzioneri - IIustracija

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić potpisali su Sporazum o načinu isplate jednokratne pomoći penzionerima s područja Općine Novo Sarajevo, saopćila je ta općina.

Riječ je o dodjeli jednokratne pomoći najugroženijim kategorijama penzionera Novog Sarajeva, koji primaju minimalnu penziju a nisu dobili jednokratnu pomoć Općine uz aprilske penzije.

Načelnik Koldžo je istaknuo da je ovo drugi krug podjele te jednokratne pomoći, čime će svi penzioneri u Novom Sarajevu s minimalnim penzijama, ove godine dobiti po 50 KM, a sve s ciljem ublažavanja socijalno-ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

– Već četrnaestu godinu zaredom Općina Novo Sarajevo izdvaja značajna sredstva za dodjelu jednokratnih pomoći najugroženijim penzionerima po spiskovima i kriterijima Udruženja penzionera Novo Sarajevo. Takvu pomoć godišnje dobije oko 2.300 penzionera. Ove godine budžetom smo planirali 200.000 KM kako bi pomoć bila dodijeljena za 4.000 penzionera, ali imajući u vidu socio-ekonomsku situaciju uzrokovanu panedmijom, rebalansom budžeta obezbijedili smo dodatnih 150.000 KM kako bi svi penzioneri s minimalnom penzijom dobili ove godine po 50 KM – ističe Koldžo.

Dodaje da je po evidencijama Federalnog zavoda PIO/MIO, takvih 7.025 penzionera na području općine tako da će u ovom krugu pomoć dobiti ukupno 3.025 penzionera. Prethodnih 4.000 penzionera dobilo je jednokratnu pomoć u maju ove godine.

Direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO Zijad Krnjić zahvalio je Općini Novo Sarajevo i načelniku što svake godine pomognu najugroženijim penzionerima.

– Ove godine Općina je omogućila da svih 7.025 penzionera s minimalnim primanjima dobiju uz penzije po 50 KM, što dovoljno govori o brizi ove lokalne zajednice o najranjivijoj populaciji našeg društva, imajući u vidu da su 90 posto ovih penzionera socijalno ugroženi i u stanju potrebe – Krnjićeve su riječi.

Ovo je ujedno i jedna od 14 mjera u okviru Programa mjera za prevazilaženje posljedica pandemije koronavirusa, koja se dodjeljuje putem službenih evidencija Općine, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh